Чи можна вважати горілку дієтичним варіантом спиртного?

94
0

Ви на дієті? Але дотримання дієти зовсім не означає, що вам не можна трохи повеселитися! Вважається, що (на відміну від багатьох інших напоїв) горілка не містить вуглеводів, а тому є найбільш «дієтичним» видом алкоголю. Саме тому її і вибирає велика кількість людей, що сидять на дієті (особливо, якщо розмова йде про низьковуглеводну дієту).

Але чи можна вважати горілку дієтичним та низькокалорійним варіантом алкоголю насправді?

Харчова цінність горілки

До складу чистої горілки не входить нічого, крім етанолу та води. Та чи означає це, що горілка практично не має поживної цінності?

У горілці немає цукру, вуглеводів, клітковини, холестерину, жирів, вітамінів та мінералів. Всі калорії, які ви отримуєте, вживаючи горілку, виходять із самого алкоголю.

Горілка вважається значно менш калорійним напоєм порівняно з вином чи пивом. Але чи це так? Адже чим міцніший «чистий» спиртний напій, тим більше в ньому калорій.

Чистий спирт містить приблизно 7 калорій на грам. Для довідки, вуглеводи та білки містять близько 4 калорій на грам, а жири – близько 9 калорій на грам.

Чисто математично це означає, що вживання алкоголю дає вам майже вдвічі більше калорій, ніж вуглеводи чи білки, і лише трохи менше, ніж жири.

Калорійність, як правило, однакова у горілок різних марок, що мають однакову міцність.

Чи тільки у калоріях діло?

Але тут одразу хочеться дещо сказати окремо. Будь-які підрахунки калорійності – річ дуже наближена та лукава.

Грубо кажучи, калорійність продукту говорить лише про кількість енергії, що виділяється при спалюванні певної кількості продукту. Це є важливим показником. Але процеси, що відбуваються в організмі набагато складніші від звичайного горіння.

Наприклад, одні продукти можуть сповільнювати та заміщати розщеплення інших. Одні речовини будуть розщеплені відразу, а якісь організм схильний залишати про запас. Слід враховувати генетичні та фізіологічні особливості конкретного індивіда. Включаючи, наприклад, те, як і в яких кількостях виробляються у його організмі ті чи інші ферменти.

Наприклад, алкоголь (зокрема горілка) заважає процесу спалювання жиру в організмі. Жири в нормі розщеплюються комплексами ферментів у печінці. Але, якщо в кров попадає значна кількість алкоголю, печінка почне розщеплювати його першим, а жири залишить «на потім».

Таким чином, метаболізм жирів різко припиняється, і це дуже не добре для тих, хто намагається схуднути.

Психологічний фактор

Є ще один тонкий момент, пов'язаний із людською поведінкою. Алкоголь значною мірою знижує самоконтроль, порушує роботу наших гормонів (у тому числі таких важливих, як адреналін та кортизол) та збільшує нашу тягу до продуктів з високим вмістом жирів та вуглеводів. Саме через це, вживши пару чарок горілки, так важко відмовитися від добавки.

Вплив якості алкоголю

Існує ще один важливий момент, який ми не можемо не згадати. Горілка буває різної якості. Усі наші міркування стосувалися якісної, дещо ідеалізованої горілки. Тим не менш, на нашому ринку є неабияка кількість різних сурогатів та просто не якісних напоїв.

Загальновідомо, що якість горілки залежить від якості спирту, з якого її приготували. Кращі харчові спирти одержують виключно із зернової сировини і ретельно фільтрують (до таких, наприклад, відносять спирт сорту «Пшенична сльоза»), тоді як велика кількість сортів того ж харчового спирту виготовляється із застосуванням картоплі (включаючи і досить поширений спирт сорту «Люкс») .

В чому проблема? У тому, що картопляний спирт містить значно більшу кількість домішок, у тому числі токсичного метилену. Присутність підвищеної кількості метилену зазвичай видає різкий хімічний запах та присмак. Вживання такої горілки надовго виведе вашу печінку з нормального робочого режиму і може викликати навіть короткочасний запальний процес.

З таким «розхитаним» неякысним алкоголем метаболізмом про будь-яку дієту для схуднення ви можете забути. Вона просто не буде мати сенсу. Буде потрібен неабиякий час, щоби ваш обмін речовин взагалі прийшов у норму. Таким чином, ви отримаєте неабиякої сили удар і по фізичному стану і по режиму дієти, якої ви дотримуєтеся.

Але висновки не такі вже й безнадійні!

Таким чином, на просте питання про те, чи можна пити горілку, перебуваючи на вуглеводній дієті, чесну відповідь дати цілком реально. На жаль, вона не буде простою.

Прозвучить вона приблизно так: «Так, горілка не містить жирів та вуглеводів, тому її можна вживати на низьковуглеводній дієті. І якщо вже вибирати якийсь спиртний напій, перебуваючи на дієті, то саме її. Але слід стежити за кількістю випитого. Не закушувати жирним та солодким. І уважно читати на етикетці, з якого спирту виготовлена горілка, яку ви збираєтесь пити».

Так що ми не можемо сказати, що у нас немає жодних приводів стверджувати, що вживання горілки може спричинити ожиріння. З іншого боку, вживання горілки на тлі надмірного споживання солодкої або жирної їжі, дійсно може погіршити становище.

Як бачите, як завжди, не буває чудодійних засобів, які вирішують усі проблеми. Все залежить від вашого вибору, вашої уважності та вашої розважливості. Пам'ятайте, що найголовнішою складовою вашої дієти є ваша сила волі та ваша свідомість!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також