Чи шкідливо спати зі смартфоном у руках

3
0

Некомерційна структура Common Sense Media із Сан-Франциско провела анкетування серед дорослих, тінейджерів. Опитування зафіксувало, що третина юних респондентів вирушають у ліжко зі стільниковим телефоном або іншим мобільним девайсом.

Решта обстежуваних кладуть пристрої поруч із ліжком. У дорослих інформантів ситуація дещо інша - 75% кладуть телефони на приліжкову тумбочку, лише 11% лягають із ним спати. Однак чи справді відпочинок зі смартфоном спричиняє фізичний і психологічний розлад у свого володаря? Відповіді на запитання дали дослідники, які проводили десятки експериментів по всьому світу.

Міфи про смартфон

Подібне вивчення також проводилося у Сполучених Штатах серед медичного персоналу лікувальних закладів та студентів вищих навчальних закладів. Опитування залучило майже 1000 учасників. З'ясувалося, що ? переглядають новини в ліжку протягом пів години, решта — гортають електронні сторінки понад годину. Сайти інформаційних агентств рясніють попередженнями про шкідливий вплив мобільного девайса на здоров'я людини. Можна сказати з упевненістю, що гість Vip Казино онлайн ніколи не засне з телефоном, що працює, в руках. Азартний заклад пропонує велику програму розваг, бонусної та грошової винагороди, що спати просто ніколи.

Дослідники також наводять такі міфи про шкоду мобільного пристрою. Телефон називають джерелом небезпечного випромінювання. Нібито електромагнітне збурення збиває біоритми людського тіла і перегріває мозок, чим спричиняє утворення онкології. Але це далеко не так:

  1. Випромінювання девайса не є канцерогенним фактором. Сонячне світло також є радіоактивним, але людям, фауні та флорі воно необхідне. Небезпеку таїть іонізувальне випромінювання — рентгенівські, гамма-промені, і вони також радіоактивні.

Радіосигнали на кшталт Wi-Fi, 4-5G, що виробляються девайсом, у мільярд разів слабкіші порівняно з іонізувальними потоками фотонів, які випускають радіоактивні елементи. Перші навіть не можуть проникнути крізь шкіру користувача телефону.

  1. Пристрої не загрожують перегрівом мозкової тканини. Згадуваний університет онкології підтверджує про поглинання тілом енергії — радіочастот, мобільними девайсами. Піднятися температура ділянки голови може тільки в разі, якщо телефон покласти на вухо і довго по ньому розмовляти. Однак потужності пристрою все одно недостатньо, щоб перегріти мозкові тканини до критичного значення.

Для останнього необхідний показник понад +43 °C, на що телефонна антена не здатна.


Правда про смартфон

Хоча пристрій не виділяє згубного випромінювання, спати з ним не рекомендується з таких причин:

  • синій колір дисплея порушує ритми нічного відпочинку, виділяючи сильну енергію. Наведений колір пригнічує мелатонін — гормони сну. Якщо вже лягати з девайсом, необхідно ввімкнути Нічний режим.
  • телефон, що знаходиться на тумбочці, викликає бажання пограти, але не спати, що обертається вдень підвищеною втомою.
  • втрата сну серед ночі внаслідок випадкового дзвінка загрожує обернутися всеношним пильнуванням.
  • нестабільність електричної напруги мережі може призвести до займання девайса і подальшої пожежі.

Сомнамбулізм — явище старе, але телефонний — абсолютно нове. Почастішали випадки надсилання смс-повідомлень під час прояву ознак сомнамбулізму. Лист, надісланий знайомому чи начальницькій особі, характеризується різними результатами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також