Чи знаєте ви, що таке “сімейна жовтяниця”?

69
0

Стан, за якого порушується здатність печінки перетворювати жовчний пігмент білірубін, ще називають синдромом Жильбера.

Цей печінковий тип жовтяниці зустрічається приблизно у 7% населення планети, і кожна третя людина з синдромом не має жодних симптомів, наводить статистику сайт Радіо Трек.

Через те, що ця жовтяниця передається дітям від батьків, її називають “сімейною”. Даний синдром успадковується внаслідок мутації певного гена і дуже часто залишається недіагностованим, допоки не буде виявлений завдяки аналізу на білірубін. Але тут варто зазначити, що встановити діагноз може тільки лікар, адже основою є низка аналізів, які включають також ДНК-діагностику.

Дитина успадковує змінений ген від тата чи мами. Такий “злам” у гені призводить до неправильного перетворення білірубіну в організмі. Білірубін не може зв'язуватися в печінці з білком і внаслідок цього незв'язаний (вільний) білірубін повноцінно не виводиться з печінки.

Нагадаємо, що білірубін є одним з найважливіших компонентів жовчі. Коли вміст білірубіну в крові вище за норму, виникає жовтяниця – тому його вважають “фарбувальником”, який сигналізує про проблеми з печінкою. У разі порушення обмінного процесу через пошкодження клітин печінки (гепатоцитів), у кров вивільняється надлишок білірубіну. Саме тоді шкіра, слизові оболонки та склери очей набувають жовтого кольору.

Чим може бути небезпечною “сімейна жовтяниця”?

По-перше, треба розуміти, що цей синдром не лікується, але й не несе прямої загрози життю. Синдром Жильбера не призводить до структурних змін печінки й порушення її функцій, а тому цей стан відносять до групи доброякісних гіпербілірубінемій.

По-друге, спосіб життя та харчування людини, яка має синдром Жильбера, суттєво не відрізняється від людини, яка веде здоровий спосіб життя. Лікарі, коли встановлюють діагноз, рекомендують не голодувати, не зловживати жирною їжею, алкоголем. Вживати їжу краще маленькими порціями і частіше. Рекомендовано пити щонайменше 2 літри очищеної води на добу, відмовитися від куріння, дотримуватися режиму сну й відпочинку, уникати надмірних фізичних навантажень.

Цікаво знати, що приблизно втричі частіше синдром Жильбера зустрічається у чоловіків, ніж у жінок

Як проявляється синдром Жильбера?

Періодично відбувається пожовтіння шкіри, слизових оболонок і склер. Сеча темніє, а кал, навпаки, світліє. Людину непокоїть загальна фізична слабкість, різка втрата апетиту, гіркий присмак у роті. Є скарги на дискомфорт у правому підребер'ї. Може підвищуватись температура тіла, з'явитися безсоння або інші порушення сну, запаморочення, головний біль.

До факторів, що спричиняють загострення синдрому, відносять:

  • зловживання алкоголем;
  • часте вживання жирної їжі;
  • голодування;
  • стреси;
  • інтенсивні фізичні навантаження;
  • застосування деяких ліків і гормональної контрацепції.

І навіть якщо ви дістали у спадок “сімейну жовтяницю” – можна і потрібно жити щасливо, адже сьогодні є багато методів контролювати стан свого здоров’я.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також