Чим небезпечна відмова від слухових апаратів

11
0

Людям з порушеннями слуху лікарі рекомендують проходити реабілітацію за допомогою спеціальних приладів. Ці пристрої допомагають почути звуки, які стали недоступними через приглухуватості.

Але далеко не всі чують люди слідують цій раді лікарів - з різних причин. Хтось знаходиться в полоні стереотипів і помилок, думаючи, що слухові рішення шкідливі. А хтось думає, що без слухових апаратів вухо якимось магічним чином «тренується» і «намагається» чути краще.

Все це міфи. Насправді, коли людина з порушенням слуху не носить слухові апарати, то може нашкодити собі. Давайте розберемося, до яких наслідків це може призвести, і що відбувається, якщо не носити прилади для корекції слуху!

Спілкуватися з людьми стає все складніше

Порушення слуху ставлять невидимий, але досить високий бар'єр між слабочуючих людиною і оточуючими. Поступово розуміти мову стає все складніше, і людина йде в соціальну ізоляцію, замикається в собі. І чим довше він відкладає реабілітацію слуху, тим складніше потім повернутися до нормального спілкування.

Слух погіршується

Багатьом слабочуючих людям помилково здається, що слухові апарати можуть зіпсувати їх слух. Насправді ж, все з точністю до навпаки. Коли слухова система не отримує потрібної звукового навантаження, то слух поступово падає. Це пов'язано з тим, що центри кори мозку, що відповідають за сприйняття звуків, атрофуються. Тому чим довше людина обходиться без корекції слуху, тим вище для нього ризики оглухнути. До того ж, якщо після декількох років життя з приглухуватістю почати реабілітацію, потрібно довга адаптація. Мозку доведеться заново вчитися інтерпретувати звуки.

Підвищується ризик дегенеративних розладів

Доведено, що у літніх людей, які страждають порушеннями слуху і не носять слухові апарати, хвороба Альцгеймера, Паркінсона та інші подібні розлади зустрічаються частіше. Без необхідної звукової стимуляції нервова система починає поступово руйнуватися відбуваються дегенеративні зміни, що викликають старече недоумство.

Порушується психоемоційний фон

Людина, яка не може нормально чути, стає тривожним, дратівливим, пригніченим. Через це може розвинутися депресія, обсесивно-компульсивний розлад та інші психогенні патології. Тому важливо вчасно звернутися за допомогою до лікарів і почати носити слухові апарати.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також