Чим небезпечні зношені шини?

39
0

Одним з найважливіших умов безпечної їзди на автотранспортних засобах є вибір якісних шин.

Одним з найважливіших умов безпечної їзди на автотранспортних засобах є вибір якісних шин. Високу оцінку отримав даний вид продукції відомого у всьому світі бренду Dunlop. В Україні купити шини Dunlop можна в спеціалізованому інтернет-магазині «Шини & Диски».

Але навіть найякісніші покришки можуть нести в собі загрозу для безпечної їзди в разі зносу їх протекторного малюнка. «Лиса» гума не забезпечує необхідне зчеплення колеса з дорогою через втрату своїх експлуатаційних властивостей. Існують конкретні норми допустимого рівня втрати малюнком протектора своєї глибини. Якщо не поміняти гуму вчасно, можна принести біду не тільки собі, а й іншим учасникам дорожнього руху.

Ступінь зношеності шин

Чинне законодавство визначає граничний рівень зносу покришок наступними показниками:

1,6 мм залишкової глибини малюнка протектора для літньої гуми;

4 мм - для зимових коліс.

Але, на думку експертів, чекати, поки буде досягнуто мінімальне значення, не варто. Міняти покришки слід раніше, щоб забезпечити собі максимальний рівень безпеки. Якщо гума досить зношена, виникають наступні ризики:

  • легкість проколу шини;
  • зниження стійкості ТС на трасі, особливо взимку;
  • збільшення гальмівного шляху.

Все це - потенційні загрози можливості попадання в непередбачені ситуації з ризиком не тільки для здоров'я, а й життя водія.

Причини зносу шин

Існує багато різних видів зносу покришок, кожен з яких викликається різними причинами:

  • центральний або двосторонній через перекачаних або не повністю коліс;
  • локальний у вигляді плями, що з'явився в результаті екстреного гальмування при заблокованому колесі або тривалому стоянні ТЗ;
  • в багатьох місцях по всьому колу внаслідок неправильної балансування коліс;
  • гребінчастий або у вигляді щербин через деформацію шин з малюнком протектора блочного типу під час руху і т.д.

У будь-якому випадку виправити становище можна шляхом усунення причин, що прискорюють знос.

Небезпека їзди на зношених шинах

Безтурботне ставлення багатьох водіїв до стану коліс є однією з дуже поширених причин ДТП. Через витертого протектора збільшується гальмівний шлях, значно знижується керованість транспортним засобом. В окремих випадках навіть втрачається контроль над автомобілем, оскільки він перестає реагувати на команди керма.

Через нездатність виснаженою дренажної системи швидко прибирати вологу з контактного плями на шині може виникнути аквапланування. Наявність водяного шару призводить до погіршення або повної втрати зчеплення колеса з поверхнею дороги.

Поведінка в різних дорожніх умовах

Зношеність гуми змінює її початкові характеристики, що добре відчувається на нерівних поверхнях, мокрій і навіть сухій трасі. Недостатній рівень зчеплення на нерівній дорозі призводить до того, що автомобіль не здатний подолати вибоїни і вибоїни. Збільшується гальмівний шлях і погіршується керованість авто на мокрій дорозі. Якщо різко повернути або загальмувати при швидкій їзді навіть на сухій трасі, автомобіль може розгорнути через погане зчеплення коліс з поверхнею дорожнього полотна.

Сезонні особливості зносу шин

Літня і зимова гума має ряд відмінностей, включаючи особливий склад гуми і малюнок протектора. Шини для зими більш еластичні і м'які. Ця їх особливість дозволяє зберігати властиві їм властивості при низьких температурах.

У більш жорсткої літній гумі важлива роль відводиться глибині канавок, оскільки вони є частиною виводить вологу дренажної системи. Якщо використовувати літні шини в зимовий період, вони швидко зношуються, втрачають свої якості, оскільки на морозі вони застигають.

Норми зносу шин для легкових і вантажних автомобілів

Мінімальна допустима глибина малюнка протектора в міліметрах для різних видів ТЗ представлена в наступній таблиці:

  • мопеди і мотоцикли - 0,8;
  • вантажівки і причепи вагою, що перевищує 3.5 т - 1;
  • вантажні та легкові автомобілі, причепи до 3,5 т - 1,6.

Для автобусів з кількістю пасажирських місць 8 + мінімальний показник становить 2 міліметри.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також