Чиновники перетворюють свої кабінети на хороми

9
1

Вищі українські чиновники, починаючи з президента, роблять свої робочі кабінети шикарними персональними офісами, прагнучи показати таким чином власну значущість

Українські можновладці відверто грішать пишнотою і масштабністю своїх робочих місць, дисонуючи в цьому навіть з лідерами провідних світових держав. Так, Ангела Меркель, канцлер Німеччини, використовує для роботи невелику кімнату, все убрання якої - стіл, комп'ютер та меблі в стилі хай-тек. Тут же вона не соромиться приймати гостей, зокрема американського мільярдера Білла Гейтса.

Верхівка вітчизняної влади гостей рангом нижче приймає в набагато розкішнішій обстановці. За словами одного з учасників неформального ланчу прем'єра Миколи Азарова з представниками ЗМІ, для зустрічей у глави уряду є окреме просторе приміщення.

Під час бесіди її учасникам подавали салат, першу страву, другу, безалкогольні напої. Роль салату виконував класичний італійський капрезе - помідори з сиром моцарелла, роль другого - каре ягняти. Обслуговував гостей офіціант в білих рукавичках.

"Жорсткість каре разом з офіціантом в білих рукавичках стали одним з основних вражень від ланчу", - іронізував співрозмовник видання.

Не тільки прем'єр і його перший заступник працюють в розкішних умовах. Низка нардепів, отримавши парламентські посади, тут же почали розширювати свої кабінети. Так зробили перший віце-спікер Ігор Калєтнік, голова бюджетного комітету Євген Геллер, його заступник Сергій Буряк, а також новоспечений глава транспортного комітету Борис Колесніков.

Людиною, яка задала моду на величезні кабінети у представників нинішньої влади, став президент Віктор Янукович. У нього відразу два офіційних робочих простори - в Адміністрації Президента в столиці, на вул. Банковій, і в одному з будинків на території колишньої держрезиденції Межигір'я під Києвом.

Кабмінівські чиновники "підтримують" президента, вважаючи за краще працювати у великих приміщеннях. За словами Березовця, який регулярно відвідує кабінети української влади з середини 1990-х, кожен новий віце-прем'єр або міністр незмінно переробляє під себе кімнату, що йому дісталася і нерідко за свій рахунок.

Наприклад, Андрій Клюєв, змінивши Олександра Турчинова на посаді першого віце-прем'єра, зробив в отриманому ним приміщенні ремонт і замінив всі меблі на дорогі італійські. А Валерій Хорошковський, який прийшов на місце Клюєва, не задовольнився побаченим і теж організував ремонт.

Тим самим шляхом, говорить Березовець, пішов і новий перший віце - Арбузов. Причому Арбузов не просто зробив ремонт, а й розширив простір до шести кімнат. Навіть більше, попросив шістьох православних священиків освятити його робоче місце.

Арбузов, за словами політтехнолога, пішов на цей крок у зв'язку з тим, що, як православний, не хотів просто так займати приміщення, яким раніше використовується Хорошковський. Останній нібито є сайєнтологом - послідовником релігії, створеної американським письменником-фантастом Роном Хаббардом.

У прес-службі першого віце-прем'єра не відповіли на запит про розміри кабінетів, займаних Арбузовим, ремонт, кількість кімнат і участь священнослужителів у "вселенні" чиновника.

Наздоганяють кабмінівських бонз і деякі нардепи. Так, регіонал Євген Геллер, голова одного з найпрестижніших комітетів Ради - бюджетного, за інформацією УП, затіяв реконструкцію кабінету в будівлі комітетів ВР.

До приміщення, яке займав його попередник, приєднали ще два сусідніх. В результаті у Геллера є кімната для відпочинку з кухнею, а також туалет з душовою кабіною.

Не відстає від шефа і перший зам, екс-бютівець Сергій Буряк. Йому теж збільшили робочу площу, додавши місця для дотримання особистої гігієни.

Ще одним любителем розширень, за даними УП, став екс-віце-прем'єр Колесніков, який очолив транспортний комітет. За інформацією видання, робоче місце нардепа буде складатися відразу з п'яти колишніх окремих кабінетів, і у нього теж з'явиться туалетна кімната з душовою.

Всі парламентські шанувальники кабінетного життя роблять ремонти, за даними УП, за свій рахунок. Самі власники розкішних кабінетів говорити про них категорично відмовляються.

Мовчання представників влади не дивує Олександру Кужель, нардепа від "Батьківщини", яка колись і сама працювала великим держчиновником. Вона запевняє, що традиція мати великі робочі апартаменти бере свій початок в Донецьку, де розкішні кабінети завжди були в пошані. Там, мовляв, навіть у чиновників в обладміністрації завжди була дороге оздоблення, якою вони хизувалися.

"Якщо ви зайдете в кабінет будь-якого "донецького", то побачите, що всі вони шикарні. Для них це такий самий елемент престижу, як дорога машина або дівчинка", - резюмує опозиціонерка.

Політолог Вадим Карасьов теж зазначає, що потяг до розкоші характерний для вихідців з Донбасу. "У наших чиновників і депутатів в цілому існують проблеми зі статусом, які вони намагаються вирішити оздобленням", - говорить він.

"Ух, ух!" - саме так, за словами Ганни Дерев'янко, виконавчого директор Європейської Бізнес Асоціації, реагують іноземці, коли заходять в кабінети українських міністрів. Заїжджих бізнесменів в першу чергу шокують їхні розміри. У прагматичній Європі чиновницькі кабінети не покликані вирішувати проблеми статусності їхніх власників, а виконують практичну функцію.

Ондржей Соукуп, редактор чеської газети Hospodarske Noviny, згадує випадок, що стався з Давидом Ратом, губернатором Середньої Чехії. Коли будувалася нова будівля місцевого уряду, він наказав архітекторові облаштувати йому просторий кабінет і басейн у підвалі. Будівництво обійшлася на 13 млн крон дорожче початково виділеної суми. У підсумку Рата заарештували за корупцію, і він навіть не зміг до ладу скористатися своїм дітищем.

Коментарі

0
007

"На території колишньої держрезиденції Межигір'я під Києвом." Се одколи Міжгір'я под Києвом?

Читайте також