Деякі пункти пропуску на кордоні Словаччини з Польщею закриті. Їх охороняє поліція та армія

21
0

У ніч на середу на польсько-словацькому кордоні тимчасово закрили деякі пункти пропуску. Обмеження триватимуть мінімум десять днів. Все пов'язано із боротьбою з нелегальною міграцією.

Мер міста Чирча Міхал Дідік каже, що цього заходу не розуміє, оскільки в районі Стара Любовня вони не мають проблеми з нелегальною міграцією, а саме це є причиною закриття кордонів між сусідніми країнами ЄС.

«Я дізнався про це у вівторок вдень... Поки що закриття триватиме протягом десяти днів, якщо будуть якісь зміни, нам повідомлять. Я вважаю, що якщо вони хочуть захистити кордон від перетину біженцями, яких я тут ніколи в житті не бачив, то мали закрити всі переходи», – підсумував Дідік, додавши, що перехід утім можуть перетинати пішоходи з паспортами, окрім автомобілів.

За словами мера, це ускладнить не тільки туристичний, але й бізнес-транзит. Він додав, що польські постачальники товарів також сприймають це негативно.

«Я сприймаю це як передвиборчу кампанію в Польщі, на мій погляд, не було підстав закривати ці пункти пропуску, тому що тут, на північному сході, ми не бачили жодного мігранта. Це так дивно бачити, що армія і поліція стоять і всіх перевіряють», – підсумував мер.

Ян Курнява, мер Спішської Старої Весі, що також межує з польським кордоном зазначив, що держава взагалі не попередила їх про цю ситуацію.

«Сьогодні вранці я поїхав особисто перевірити, і ми з'ясували, що там (на кордоні) блокпости, а армія та поліція не пропускають машини», – сказав він.

За його словами, мешканці прикордонної зони часто їздять до Польщі, і це також торкнеться працівників місцевого підприємства Zastrova, працівники якого також їздять на роботу з польських прикордонних гмін.

«Ми розчаровані цим, ми в Європейському Союзі, і я не вірю, що через цей прикордонний пункт перетинає стільки мігрантів зі Словаччини в Польщу і чи є вони тут взагалі. Раніше у ЗМІ говорили про вибіркові перевірки, але ніхто не казав, що повністю закриють перехід», — підкреслив Курнява.

Наразі на інших переходах після запровадження вибіркової перевірки польські прикордонники перевіряють майже всі транспортні засоби.

"Перевірки проводяться лише при в'їзді до Польщі. Перетинати кордон можна лише у встановлених місцях. Пасажири повинні мати при собі ID-картку або паспорт. Перевірка проходить дуже оперативно і не перешкоджає пересуванню людей. Ми зосередити увагу на виявленні осіб та транспортних засобів, які можуть становити загрозу у зв’язку з нелегальною міграцією», – сказав речник начальника відділу прикордонної служби «Бескиди» у місті Перемишль Петр Закелярж.

Наразі перетин кордону Словаччини з Республікою Польща можливий на восьми автомобільних пунктах пропуску.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також