Депутати обласної ради підтримали "Геральдику Закарпаття"

19
0

У рамках ухваленої депутатами обласної ради Програми підтримки засобів масової інформації, видання творів закарпатських авторів та розвитку інформаційної галузі цими днями вийшла з друку нова книжка «Геральдика Закарпаття». Її автори – два відомі краєзнавці, члени Закарпатського геральдичного товариства - Богдан Мариконь і Володимир Ньорба.

Рецензентом цього видання став доктор історичних наук, професор, ректор Ужгородського національного інституту, депутат обласної ради Микола Вегеш.

Представлений матеріал розкриває традиції самоорганізації громад нашого краю ще з ХІУ ст. Високий рівень розвитку знаменує їх суверенний статус, підтвердженням якого єднаання прав з використання власних гербів і печаток.

Тут вміщено понад 200 зображень гербів, їх реконструкцій тощо. Опис печаток, їх відбитків, (сургучних та зроблених на інших пластичних матеріалах, реконструкції гербів) - це ознака певного рівня розвитку міст, селищ та сіл нашого краю.

Як зазначив Володимир Ньорба, видання готувалося 5 років і в якісному поліграфічному виконанні вийшло у видавництві «Краєвиди Карпат» дуже обмеженим накладом - всього в 280 примірників.

Богдан Мариконь розповів, що подібне видання з геральдики краю побачило світ вперше за останні 130 років. Він також підкреслив, що герби побудовані і затверджені сільськими, міськими та селищними радами, але вони бралися не тільки з печаток, але й враховувалися місцевість, побут, традиції кожного населеного пункту, і на основі кількох варіантів обирався оптимальний, відтак затверджувався, і так народжувалися герби. За словами українського геральдиста і вексилолога, кандидата історичних наук Андрія Гречила, пропонована книга є певним підсумком місцевого герботворення на Закарпатті. Очевидно, що це видання не претендує на вичерпність, оскільки охоплює лише символи районів та деяких міст і сіл. Зрештою, цей процес є творчим, і він триває.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також