Дежавю з новаціями

4
0

Новий-старий начальник УМВС дав першу прес-конференцію

«Правильні» тези і благі наміри озвучив на зустрічі з журналістами начальник УМВС області, генерал-лейтенант міліції Віталій Максимов. «Міліція під керівництвом Максимова завжди була, є і буде поза політикою. Недоторканних на Закарпатті не буде». Дуже жорстко пообіцяв генерал карати за укриття злочинів, відмову їх реєструвати.

За час, коли у 2000-2001 роках Максимов очолював закарпатську міліцію, її чисельність скоротилася на 1754 працівники, або на 30%. Хоча Закарпаття – єдина область, де є приріст населення та й злочинів не поменшало. Серед причин скорочення – у першу каденцію генерала багато коштів на міліцію давали з місцевого бюджету, а зараз їх немає, та й за вказівками міністерства «оптимізовано» чисельність міліціонерів. Особовий склад обласної міліції суттєво оновився, 80% -- молодь, працівники часто роблять блискавичну кар’єру, не встигаючи здобути відповідний досвід. Тому Максимов збирається через відділ кадрів відшукати професіоналів, які у 38-40 років залишили службу і переконати їх повернутися. При цьому підкреслив, що про одіозних особистостей, тих, хто заплямував себе політикою, а тим більше не правовими діями, не йдеться. Кадрової «рубки» генерал, каже, не робитиме, з обласного апарату поки що бачить необхідність поміняти двох заступників і 2-3 начальників галузевих служб. У районах «чорним днем» можуть стати п’ятниці – експрес перевірки райвідділі у ці дні поєднуватимуться із зустрічами з керівниками райрад та РДА, з місцевою пресою та прийомом громадян.

Не лише на Закарпатті, а й по всій Україні останнім часом, за словами Максимова, на перший план вийшли такі структури, як ДАІ, тому зараз знову надаватиметься пріоритет (по можливості і в зарплаті та додаткових нагородах) оперативникам, борцям з кримінальними, економічними злочинами. Керівник міської міліції, за словами Віталія Вікторовича, вже отримав від нього зауваження, через те, що у місті ніде не видно патрульно-постової служби. Незабаром вона має навести лад, зокрема, з хаотичним паркуванням «крутих» у центрі міста. А дільничні по всій області за найкоротший термін повинні дійти до кожної домівки, познайомитися з громадянами і залишити свої візитки (якщо останні будуть – уточнив генерал). На автодорогах відновлять стаціонарні пости, це дасть змогу контролювати, у тому числі, контрабанду, нелегальну міграцію. «Щоб перекрити» весь край, на погляд Максимова, чотирьох постів буде достатньо.

Серед основних проблем, які за два дні вже встиг відзначити Максимов, крім контрабанди та нелегальної міграції, -- економічні злочини, зокрема, хабарництво, корупція, зловживання у лісовій, паливно-енергетичній галузях. В області працюють і 4 організовані злочинні угрупування. Хоча загалом на Закарпатті, а особливо у порівнянні з Львівщиною, де Віталій Вікторович донедавна керував міліцією, і за минулий рік, і за січень цього року показники суттєво поліпшились. Тепер, особливо після таких «правильних» заяв (ой, це вже стільки разів було!) є сподівання, що злочинів у нас буде ще менше, а розкриттів – більше. Крім того, Максимов же пройшов неабиякий гарт Львівщиною, де злочинів утричі більше, наприклад, за рік не 40 вбивств, як у нас, а 120, але й з останніх на час переходу генерала на Закарпаття нерозкритими залишилось тільки 7 (у нас 5 при меншій кількості вбивств загалом). Тим більше, що, за словами Максимова, на Львівщині в органах міліції була надзвичайно висока питома вага… зрадників.

Пообіцяв Максимов журналістам звернутися ще раз до таких резонансних справ як по стадіону «Авангард», «дачах» Шуфрича та інших, аби, якщо є можливість, довести їх до суду. При цьому, пообіцяв, ніяка інформація не приховуватиметься від преси, генерал навіть збирається знайомитись з колективами редакцій (якщо ті будуть не проти).

Віталій Максимов повернувся на Закарпаття втретє (перший раз був заступником начальника міліції) хоча якби його запитали, де хоче працювати, волів би повернутися на Тернопільщину. Там нині син з сім’єю, теща, спогади про півроку роботи в банку, коли не був потрібен міліції. В Ужгороді збирається знімати квартиру, а всім, хто знає за ним чи членами родини якісь маєтки, нерухомість або бізнес, пообіцяв, що в ту ж хвилину через нотаріуса усе перепише.

«Порадував» Максимов журналістів і міцними виразами на зразок «копати міліцію в одне місце», «там зі мною працювали лише кілька зальотних працівників» тощо.

ЗІА «Простір»

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також