Дмитро Кулеба: Закон про середню освіту для нацменшин ми змінювати не будемо (ВІДЕО)

8
34

Сьогодні, 23 вересня Закарпаття відвідує Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який планує зустрітись з його угорським колегою Петером Сійярто.

Раніше Mukachevo.net писало про те, що за день до візиту в Україну Сійярто зустрівся з єврокомісаром Ради Європи з прав людини в Страсбурзі, де доповів про домовленість щодо використання мов на Закарпатті та навчання рідною мовою.

Проте, сьогодні, на сторінці Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби у Фейсбук з'явилось відео, де Кулеба зазначає, що Закон про середню освіту вони змінювати не збираються.

"Безумовно, я вже неодноразово наголошував, що Закон України про середню освіту, в частині навчання для національних меншин ми змінювати не будемо. Ми вже виконали всі рекомендації Венеціанської комісії. Але ми маємо говорити з партнерами про те, як ми будемо імплементувати законодавство, яким чином будемо усувати ті негативні явища, які виникли з угорського боку у 2017 році після ухвалення закону", - зазначив на відео Дмитро Кулеба.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

ІП
Іван Пальо

Петре, мусай (змусити, примусити) - українізм в мадярській мові. Як і собод (свобода). Як і багато-багато інших українізмів.

МФ
Марто Фабіянова

У Канаді не лем існують українські школи, а у них ще й вчать і діти ся учать. Хочете повісти, ош ЛЕМ по-українські ся вчать? Кіби не вчилися на державних - обох мовах! - їх би позакривали до фраса! У англомовних провінційох - більше англійською, французька - як іноземна, але мусить быти! У Квебеку - зовсім навпакы. Попробуй у Квебекови не вчити французьку - влада рознесе на паздірря! Попробуй там на магазинох собі понаписовати по-китайськи/арабськи/українськи без французької більшими буквами - лавку закриють ай офіційного штрафу тааакого викатять, шо забудеш ош мав ісь бізнес! А шо у тій українській школі лишаєся українською? А гуманітарний блок, природознавство, література. І то чим старший клас - тим державною більше й більше. Сирохманам поступати треба буде! І нико їх не буде слухати, шо они на якийсь "ексклюзивній екзотиці" ся вчили.

П
Петро

Іван Пальо,молодець, слово "мусай" то угорське -muszaj - на українській означає так має бути. То ти хочеш ще когось щось змусити ?)

ІП
Іван Пальо

Марта, мадяри не знають українську. А знати її мусай бо то державна. Но кіть не вчите мову добровільно, та будете її вчити примусово.

ФМ
Фабіян Марта

Рекомендації Венеціанської комісії читаемо в орігіналі, вони не виконані. Політик має говорити правду і робити в інтересах громадян країни - незалежно від їх національності. Всі налогоплательщики країни мають мати рівни права. Чому в Канаді та в Угорщині можуть існувати українськи школи, а в України забирають право навчатися рідною мовою?

Б
баламут

Жаана ...то стародавнє українське ім"я. Анжела , жана,віолетта---то імена з окружної і їм ціна у Доллярах. А якщо вна ще і по батькові величається , значить подруга вже на пенсії

ЖВ
Жанна Валеріївна, соціолог.

Була про Сцікору кращої думки. Співчуваю тобі, мислячий каліко.

R
Romario

Який сенс дітям вчити мову укробомжарні: дітям вже краще вчити мову високорозвинутих країн - англійську, французьку, німецьку, іспанську...

І
Іван

Позор нульові цигани у яких нічого нема, ні надр, ні тереторії ну нічого помагають державі яка 30 років тому була 3 за виличністю атомна держава! Позор всім продажникам які носать форму і дають клятву служити в інтересах країни а самі продаються за грошівід кордону до столиці! Корупція має прирівнюватись до держ зради! Най всі прожажні проститути на нарах гниють!

ІП
Іван Пальо

17:46 То Брюсель їм дав гроші. Без Брюселя они - НОЛЬ.

П
Петро

Маленька Угорщина надала могутній Україні гуманітарну допомогу, 50 швл. Ок. Рівень держав в одному реченні.

Д1
До 13:58

Як таких ідіотів , як ти світ носить , учи історію недоносок. Чемодан , вокзал , мадяри циган дурний) Чудуюся звідкіля такі люди , які жиють " окраїнцями" , лим одне жаль , що включаючи за то шоб ти жив боролися і борються зараз , але завжди буде " неуч" , яка не поважає свій дім . Побажання , пиз*уй лим ти собі до циганів (мадярів) і жий собі там) пишу по закарпатськи частково , бо впевнений , що Української ти не зрозумієш.

I
indiшмінді

Івану - будь-яка мова складається із запозичень на дуже великий відсоток. досить відкрити етимологічний словник. так що то пшик, а не аргумент

Д1
До 13.52.

Успіхів тобі у розвитку. Розвиватися тобі дуже треба, то видно.

І
Іване

а ти можеш свій коментар записати без запозичених слів?

ІП
Іван Пальо

Сікоро, ану свій останній коментар напишіть на чистій "карпато-русинській мові". Слово в слово. Без запозичених слів. Тією мовою якою в нас говорять. Тоді й побачимо наскільки вона повноцінна.

СС
Сікора Степан Ілліч

Знову "співаємо стару пісню" про закарпатський діалект української мови й це тоді, коли ООН визнала карпаторусинську мову зі своїми діалектами, як одну з чотирьох східнослов'янських мов. Чому ми, корінні мешканці нинішнього Закарпаття, продовжуємо терпіти пришляків, які диктують нам свою культуру, мову, звичаї? Ми ж — карпаторусини зі своєї багатовіковою історією і культурою. І цим все сказано. Ми законослухняний народ України, який добре володіє державною українською мовою, але не забуває свою — материнську.

Г
Гейропа

Татаро-монголи шось дуже наглівуть

Д1
до 1+1

Я не знаю всієї історії з апаратами ШВЛ, але це не привід здавати національні інтереси. Не бачив в Закарпатті проблем з ШВЛ-ами і як мені відомо - вони не суттєво допомагають в боротьбі з COVID. Сподіваюсь не пригодиться, але вдячний за підтримку.

Д
Доктор

Ты чего?

ДК
до ка

Закарпатці спілкуються за допомогою місцевих діалектів, які в кожному селі відрізняються. Сукупність діалектів є наріччям, а сукупність наріч - це мова. Тому діалект - це частина мови. В даному випадку - закарпатські діалекти, які тут широко представлені в тому числі Вами є частиною української мови. Ваш діалект "Спозад вас нИ єден" (серед вас жодного) територіально - Мукачівський. Українська мова дуже цікава і різноманітна, як і самі українці. Сподіваюсь доступно пояснив?

ДД
до дідо

А ти хто такий? Анонімно обізвав двох незнайомих людей "цурошами" погрожує "копняками" і вдогонку "мавпа тупа". Твої слова самі говорять про себе.

1
1+1

Угорщина направила області 50 апаратів ШВЛ. Koszonom!

К
ка

коментатори туй зпозад вас не єден і так по укр не пише так шо тим всь осказано

Д
дідо

цурош гавкать, чом цурош не в вишиванці? дустане копняка пуд гузицю ьа й заикнеся, мавпа тупа.

Д1
до 13:58

Слухай, чоловіче - попий м'яти або меліси, бо захлицнешся от жовчі. Потім перечитай свій срач і подумаю хто з нас двох бидло. Файного тобі дня, агресивний сусіде, який постійно лізе в мою хату з своїми правилами. Тудом?

ДО
до Оттак

забий, тебе нико не заствлять ся учити просто пак най твої діти не ревуть же тупі і не гонни поступити дале вать найти си роботу.

ДН
До нижнього

Кому потрiбна твоя видумана краiна-окраiна ??? Тупо штучний проект вiд австрiйцiв , де панують олiгархи, полiтики, бариги, бандити , якi тримають людей за бидло, яке служить сировинним та людським придатком для захiдних партнерiв ! А , ти бидло тут за мову щебечиш, рагуль шароварський !!!

Д1
до 13:10

забий си цігарети у єнно місто і най там мокнуть. модярам ся не любить - най будують приватні школи і університети і садочки і лікарні ... всьо шо їм душа багне. Закон не забороняє. А у державних закладах України діє українське законодавство. Узяли жебрач у ЄС і НАТО, дали право голосу, а они паразитируют на цьому. Там вето, там умови, там ультиматуми ... чисто мацкальскі манери і все заради піару. Паспорти роздають под коврами за закритими дверями. Ми мадярам які умови ставили? У нас є до вас притенції? Якого лисого ви сюда лізете? Мало у себе проблем? Такі же нацики у мадярів і ніщета і міграція в Європу і освіта і проституція і опозиція і гласність і корупція і наркотики ... займіться собою або братським російським народом. Постійно лізете в інші країни і не даєте нормально розвиватись. І у Молдові вам нич не світить, хоч там венгромовних куди більше. Могли жити в мирі і добросусідських відносинах, але вам то не треба.

Б
Борка

Ага - якраз ви будете тут рішати кому і як учитися.

О
Оттак

Дети с легкостью могуть забить на усьо тото й тодi шо????

М
Мадярам

Кіть мадяр хоче туй жити учитися най учить українську. Так і має бути.

ДВ
До володимира леніна

Тебе вичислять і у Мадярщину тобі довго не світить. Не будеш цігарети возити.

V
Volodymyr

Правильно HEXEP всякуй бриді потакати!!

Читайте також