До 2010 року 15% території Закарпаття буде заповідною

18
0

зараз 12,7%

До 2010 року в Закарпатській області планується збільшити площі територій та об’єктів природно-заповідного фонду до 15%, що відповідатиме загальноєвропейському рівню. Наразі показник заповідної площі до загальної площі області становить 12,7%. Про це йшлося в Ужгороді на засіданні обласних координаційних рад з питань формування національної екологічної мережі та положень Карпатської конвенції, - повідомили ZAXID.NET у прес-службі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області 25 грудня.



На засіданні заступник голови координаційної ради, начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області Андрій Погорєлов інформував, що Закарпаття за порівняльним аналізом Мінприроди України має перше місце за показником розвитку природно-заповідної справи і, зокрема, 6 місце за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду, 8 місце - за площею таких територій та об’єктів, 5 місце - за відношенням їх площі до загальної площі області.



На початок цього року в області обліковано 453 об`єкти природно-заповідного фонду загальною площею 159,6 тис. га, з них загальнодержавного значення - 36 об`єктів загальною площею 147,4 тис. га, місцевого значення - 417 (12,1 тис. га).



Під час створення екомережі проводиться встановлення в натурі (на місцевості) меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ). Такі роботи здійснено на 447 об’єктах загальнодержавного і місцевого значення загальною площею понад 124 тис. га. Необхідно завершити винесення меж у натуру на 6 об’єктах ПЗФ. А за результатами проведених заходів площу 5 парків садово-паркового мистецтва місцевого значення визнано більшою на 28 га.



А. Погорєлов також зазначив, що завершено збір матеріалів на створення регіонального ландшафтного парку `Притисянський” (13,6 тис. га). На перспективу, у 2010 році, плануються заходи про його включення до спільної українсько-угорської природоохоронної території у басейні Тиси.



За кошти обласного фонду ОНПС торік підготовлено наукове обґрунтування на створення НПП `Ждимир` (або `Боржави`) на площі 6,1 тис. га та наукові обґрунтування на створення ботанічних заказників місцевого значення `Ардов` на площі 25 га, `Сілаш` (`Кезеш`) на площі 75,5 га і `Косоньська гора` на площі 9 га.



Крім того, під координацією Держуправління ОНПС в Закарпатській області йде підготовка проекту схеми екомережі області, де буде враховано включення ядрових зон територій Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку `Синевир` та Ужанського нацпарку. Ці заходи заплановано завершити протягом 2009 року.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також