До 2025 року дешевих автомобілів з Європи для закарпатців не буде

14
7

Верховна Рада невдовзі має ратифікувати угоду про асоціацію з ЄС.

Якщо депутати таки ратифікують угоду, велика частина імпортних товарів стане доступнішою для українців завдяки скасуванню ввізних мит. Однак радіти зарано – зниження митних ставок не стосуватиметься автомобілів європейського виробництва. Чекати цього українцям доведеться аж до 2025 року.

Фахівці кажуть, що винуваті у цьому лобісти українських автовиробників - саме вони заздалегідь домоглися, аби зниження мит були незначними. Були встановлені і захисні бар'єри від надмірного імпорту європейських авто.

Угода з ЄС складалася і парафувалася ще за уряду Азарова. Саме через цей уряд українські автовиробники пролобіювали, щоб перехідний період для імпортованих автомобілів становив 15 років.

Сьогодні імпортери завозять в Україну автомобілі, сплачуючи мито в розмірі 18,6% (при цьому 10% - це звичайне мито, а решта 8,6% - спецмито, через яке до України були претензії у партнерів по СОТ). Після ратифікації угоди про асоціацію з ЄС спецмито буде автоматично скасоване. Протягом першого року після підписання угоди зберігатиметься 10-відсоткова митна ставка. А починаючи з 2015-го, протягом наступних дев'яти років, вона буде знижуватися на 1 процентний пункт. І лише у 2025 році до ввезених з ЄС автомобілів може бути застосована нульова ставка. При цьому автовиробники домоглися, аби протягом цього періоду існував ліміт на ввезення автомобілів з Європи – не більше 45 тисяч штук на рік.

Є ще один нюанс. Якщо цей ліміт імпорту іномарок з країн Європи якогось року буде перевищений, мито знову повернеться на позначку 10%.

Експерти наголошують, що цей ліміт охоплює не виключно європейські марки автомобілів, а й корейські, японські, китайські, зібрані у країнах ЄС. Наприклад, Suzuki, яка збирається в Угорщині, KIA словацької збірки чи Nissan з Іспанії теж вважатимуться європейськими автомобілями.

Наприклад, у 2013 році в Україну було завезено 67 тисяч автомобілів. За перше півріччя цього року, попри складну економічну ситуацію в країні, імпортовано вже 26 тисяч іномарок. До кінця року ліміт буде однозначно перевищено.

Українські виробники мали б цю ситуацію активно використовувати в своїх інтересах. Але навіть попри жорсткі обмеження імпорту конкурувати з європейськими автогігантами буде важко. Адже українські автовиробники не модернізували своє виробництво, аби зробити конкурентний продукт, оскільки були надто впевненими, що угоду про асоціацію з ЄС Україна не підпише.

Наприклад, власник Запорізького автомобільного заводу (ЗАЗ) Таріел Васадзе заявив, що через скрутне становище в Україні виробництво автомобілів на ЗАЗ може зупинитися вже у вересні. Про намір призупинити збір авто на Кременчуцькому автомобільному заводі АвтоКрАЗ заявила корпорація АІС, яка випускала там автомобілі російських марок ГАЗ, УАЗ, ВАЗ, а також корейської марки SsangYong та китайської Geely. За даними "Укравтопрому", у червні в Україні було випущено 1009 легкових авто. У порівнянні з минулорічними показниками виробництво впало в чотири рази.

В кінцевому рахунку від усього цього програють споживачі. Їм доведеться відмовитися від нового автомобіля на користь вживаних. Але і вони не здешевшають для українців, адже дія угоди про асоціацію з ЄС на цей сегмент не поширюється.

Єдина надія, що умови імпорту європейських автомобілів буде переглянуто в уже підписаній угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Однак більшість фахівців у таку можливість не надто вірять.

Мукачево.net

Коментарі

P
profie

Patriot: а ти знаэш,кедь не тупий, є така кнопка CapsLock. A ко тобі заважать купити Мерса і возитися, чмошніку?

7(
777 (оригінал)

Все наше керівництво потрібно пересадити на авто лобістів. Домовляться - тоді і ми почекаємо до 2025 року, ні - лобістів у в'язницю. Вихід все є!

Х
ХІХ

Краще буду ходити пішком чим куплю укр авто

ВM
Вебсамер Misanthrope

Автомобілі, котрі виробляє Европа ніколи не будуть дешевими для закарпатців, ні в 2025, ні в 2525.

З
заголовок!

заголовок - вищий клас

9
911

Очередное пАкращення,все как обычно для людей. И очередная стимуляция для "серых" схем потому что,все хотят ездить на хороших авто а не на том мусоре который создает наш авто пром. Некоторым людям надо жить сейчас а не через 10 лет думать что может что то будет...дороги,машины и прочие радости.

П
патріот

ДОБРЕ ШО ПОРОШЕНКО ВОЗИТЬСЯ НА ОСТАННІЙ СЕРІЇ МЕРСА І ІНШІ ДЕПУТАТИ І ОЛІГАРХИ, ЯКІ ОБІКРАЛИ УКРАЇНУ!!! НЕМА ПОРЯДКУ І не БУДЕ, ПОКИ ТІ ЩО ВОЮЮТЬ НА СХОДІ НЕ ПОВЕРНУТЬСЯ В КИЇВ І НЕ НАВЕДУТЬ ПОРЯДОК ІЗ ЦИМИ КРИСАМИ

Читайте також