До червня 2015 року на Закарпатті може зникнути "звичайне" аналогове телебачення

6
4

Лише 23 тисяч закарпатців отримали безкоштовний цифровий тюнер від держави.

10 грудня засідала міжвідомча робоча група з вирішення проблемних питань реалізації в Україні програми впровадження цифрового телерадіомовлення. Вона напрацювала проект рекомендацій Національній раді щодо вимкнення аналогового й переходу на цифровий стандарт мовлення.

Так, робочою групою рекомендовано визначити чотири етапи вимкнення аналогу, тобто телесигналу, що надходить українцям через звичайну антену.

Зокрема, на першому етапі - до 15 червня 2015 року - більше не буде отримувати аналоговий телесигнал Київська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Харківська, Сумська та Автономна Республіка Крим. На другому етапі - до 31 грудня наступного року - від аналога позбавиться Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька та Одеська області. Третій етап триватиме до 30 червня 2016 року і охопить Полтавську, Тернопільську, Черкаську, Кіровоградську, Миколаївську, Херсонську, Дніпропетровську і Запорізьку області. До кінця 2016 року на четвертому етапі повинні бути відключені Луганська та Донецька області.

Пілотний проект з відключення аналогового сигналу планується реалізувати в Києві.

Говорили і про необхідність проведення широкої інформаційної кампанії й кращого забезпечення населення сет-топ-боксами (телетюнерами для прийому цифрового сигналу). У 2012 році було розроблено державну програму для забезпечення сімей з низьким рівнем доходів безкоштовними цифровими телетюнерами. Щоб отримати безкоштовно сет-топ-бокс, малозабезпечені громадяни мали звернутися до місцевих управлінь праці та соцзахисту населення із відповідною заявою. Загалом лише 23 744 закарпатці виявили бажання скористатися такою пільгою. А як воно буде далі - невідомо.

В Україні вже давно (ще з 2009 року) триває активна кампанія з популяризації цифрового телебачення. Ключовий аргумент — набагато краща якість. Парадокс, але навіть далеко не всі  телевізійники вірять у те, що цифрове телебачення таки замінить українцям звичне аналогове.

Офіційно виготовляють телетюнери дві компанії — Romsat і Strong Ukraine. У магазинах продають  лише дві моделі, що підтримують стандарт і кодування, прийняте в Україні — це Strong SRT 8500 і Trimax TR-2012HD.

Приймачі цифрового сигналу раніше коштували 500-550 гривень, тепер — у межах 600-700 грн.

Фахівці кажуть, що навіть наявність тюнера не гарантує, що телевізор зможе приймати цифрове мовлення. Таку здатність підтверджує позначка «DVB-T2». Телевізори старого зразка взагалі не підтримують новий формат. Тому, аби дивитися цифрове телабачення, багатьом українцям доведеться ще придбати собі й новіший телевізор.

Мукачево.net

Коментарі

7
777

т2 фігня повна!! нічим не ліпше за аналогове тв!!! якість сигналу вообще ніяка!!!

Ч
Читач

Локатор, ти з цим бидлом, що зараз зібралося у ВР заодно? Цифрове ТВ з відключенням аналога - це де-факто, корупційна схема. Тепер всі змушені купувати нові ТВ з підтримкою Сі+, або ж купувати тюнери. Тюнери замовляють в Китаї, їхн реальна собівартість в 5-7 разів нижче за роздрібну. Схему продумали ще при нуковичу. Його ж люди відмивали бабло. Тепер за цією схемою працює нова влада, чи то стара залишилася?

Л
Локатор

Українцю - ти шо тупий? У 2012 році завершено програму по наданню тюнерів для пенсіонерів.

У
Українець

СТОП! Кантора Януковича все ще працює? Це ж схема відмивання бюджетних коштів. Пенсіонерам виділяють кошти на тюнери по 500 грн, хоча реальна вартість не більше 100 грн. Це шо, при владі ті самі лишилися?

Читайте також