До нас знову завітали сусіди

10
0

Держсекретар адміністрації прем’єр-мінстра Угорщини Ференц Лемеші зустрівся з нашими чільниками

Напередодні засідань міжурядової комісії України та Угорщини голови облдержадміністрації, облради Олег Гаваші та Михайло Кічковський заступники голови ОДА Володимир Гоблик, Іван Качур та керівники ряду управлінь облдержадміністрації зустрілися з держсекретарем Адміністрації Прем’єр-міністра Угорської Республіки з питань зовнішніх зв’язків Ференцом Гемеші.

Насамперед йшлося про пожвавлення співпраці галузях економіки та культури. Як відомо, вже розробляються варіанти розбудови транспортних артерій Берегшурань – Лужанка та Чоп – Загонь. Проекти обговорюватимуться на міжурядових комісіях. Крім того, за словами начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернеста Нусера, ведуться переговори з угорськими інвесторами щодо можливості створення промислового парку на Берегівщині та розвитку альтернативних джерел енергетики. Ці проекти на стадії опрацювання. Є реальні шанси отримати під них кошти частково і від Євросоюзу.

Ференц Гемеші цікавився життям угорської нацменшини на Закарпатті. Як нагадав голова ОДА Олег Гаваші, у краї 12 процентів угорців. Одинадцять відсотків складу облради – це депутати, які представляють інтереси нацменшини. У краї 103 школи з угорською мовою навчання, діють відповідні кафедри у вишах, тобто є умови для того, щоб угорці почували себе комфортно.

Під час зустрічі йшлося і про передачу архівних матеріалів релігійним громадам, яким раніше вони належали, можливість складати вступні іспити до вишів рідною мовою та інші важливі питання.

Повідомили ЗІА «Простір» з управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також