До Словаччини прибули перші два винищувача F-16

456

У понеділок 22 липня перші два винищувачі F-16 приземлилися на військовому аеродромі в Кучині у Словаччині. Це перші два з 14 замовлених у США ще у 2018 році літаків.

За даними Міноборони, політ зі Сполучених Штатів до Словаччини забезпечили американські пілоти.

З прибуттям літаків була пов'язана і офіційна церемонія. В ній взяли участь головнокомандувач збройних сил Словаччини, президент країни Петер Пеллегріні, віце-прем'єр-міністр і міністр оборони Роберт Каліняк, начальник Генерального штабу збройних сил Словаччини Даніель Змеко та інші гості.

Словаччина підписала контракт на 14 винищувачів F-16 C/D Block 70 американського виробництва наприкінці 2018 року. Поставка літаків була відкладена через пандемію.

"Прибуття перших двох F-16 зі Сполучених Штатів є важливим для оборони Словаччини", - заявив Петер Пеллегріні. За словами президента, на момент закупівлі F-16 попередні словацькі винищувачі МіГ-29 вичерпали свій ресурс.

Посол США в Словаччині Гуатам Рана заявив, що винищувачі F-16 допоможуть Словаччині захистити свій повітряний простір. За його словами, нові винищувачі допоможуть покращити співпрацю між союзниками по НАТО. Він також зазначив, що Україна продовжує зазнавати нападу з боку Росії, тому посилення оборони Словаччини є важливим. «Ці літаки роблять Словаччину сильнішою країною, а також зміцнюють НАТО», – сказав він.

Коментарі

Читайте також