Долина нарцисів

19
0

вже привабила перших туристів

Закарпаття: Унікальну долину нарцисів, яка розташована поблизу міста Хуст Закарпатської області , вже активно відвідують туристи, зокрема із Росії, Чехії, Угорщини, Польщі та Литви. Цвітіння нарцисів почалось тиждень тому. Минулого року долину нарцисів відвідало 33 тисячі 257 осіб. Про це сьогодні, 4 травня, власкору ЗІКу повідомив завідувач музею екології гір Карпатського біосферного заповідника Ігор Кальба.

У зв’язку із сухою погодою цвітіння нарцисів дещо затримується і не таке яскраве, як торік, наразі зацвіло лише 40% площі. Пік цвітіння нарцисів прогнозують за тиждень – півтора, розповів еколог.

Як зазначив Ігор Кальба, на період цвітіння нарцисів у долині посилюють охорону. Їх наразі 10 осіб. Штраф за кожну зірвану квітку — 12 гривень.

Найближчим часом у долині відкриють еколого-освітній центр "Музей нарцису", де можна буде отримати найповнішу інформацію про флору і фауну долини; історію її заповідання; людей, які зробили значний внесок у її збереження тощо.

Долина нарцисів на Закарпатті — унікальний ботанічний об’єкт, в якому охороняється найбільший в Європi осередок нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius). Цей середньоєвропейський високогірний вид поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100-2060 м. У долині популяція цієї квітки збереглася з післяльодовикового періоду i має реліктовий характер. Це найбільший масив дикорослих нарцисів у Європі – 256 гектарів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також