Донбасу загрожує потужний землетрус

1
0

Донбас може стати сейсмоактивних регіоном. Причина - у неконтрольованої ліквідації шахт. Загрозу несе вода в закритих шахтах. Саме вона може збільшити силу сейсмічних коливань у два рази.

"У Донбасі зафіксовані 3-бальні землетруси. Вода збільшує їх силу в два рази. Якщо в затоплених шахтах об'єм води досягне критичної межі, землетрусу на поверхні можуть виявитися 6-бальними, а це призведе до руйнування будівель", - заявив заступник губернатора Олександр Хохотва під час наради з питань вирішення геоекологічних проблем під час експлуатації та закриття вугільних шахт Донецької області.

"Одночасне закриття десятків глибоких шахт не має аналогів у світовій практиці. Масове закриття шахт області розпочалося у 1996 році, за 15 років передані на ліквідацію 64 шахти, ліквідовано вісім. В даний час у стадії ліквідації знаходиться 56 підприємств. При цьому програма закриття не має граничного терміну та обсягів фінансування. Проектна вартість ліквідрабіт на 1 січня 2010 року становить 4,9 млрд грн. З початку процесу ліквідації витрачені 3 млрд грн. Із загального обсягу витрачених коштів з початку ліквідації витрати за статтею "Природоохоронні заходи" склали 2% ", - підкреслив Хохотва. 

Крім того, в 2009 році, після коректування програми фінансування, витрати на утримання водовідливних комплексів не передбачалися взагалі, в той же час витрати на побутове паливо склали майже 58% від річного обсягу фінансування. Структура управління процесом закриття шахт постійно реформується. У результаті непослідовної політика у сфері ліквідації шахт може призвести до плачевних наслідків. 

Крім цього, вугільним районам Донецької області загрожує зсув зон активного газовиділення, активізація деформацій земної поверхні, утворення провалів, підтоплення територій, скидання неочищених шахтних вод, негативний вплив породних відвалів на навколишнє середовище.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також