Дослідження: До 2050 більше третини українців будуть літніми людьми

33
0

"Світ стрімко старіє: людей, старших 60-ти років, вже більше, ніж дітей до 5 років, а до 2050 року їх буде більше, ніж дітей до 15 років", - повідомляє Сильвія Стефаноні, виконавчий директор HelpAge International.

Автори документу під назвою Global AgeWatch Index 2013, що охоплює 91 країну світу, зазначають, що схожа ситуація чекає на інші країни Східної Європи, в тому числі на Росію.

Водночас позиції цих країн в індексі якості життя та добробуту людей похилого віку досить низькі. Зокрема Україна опинилася на 66 місці рейтингу, Росія - на 78-му.

"Глобальний індекс AgeWatch є своєчасним втручанням у дискусію навколо старіння населення", - зазначив Брюс Кембелл, один з керівників Фонду народонаселення ООН, який брав участь у підготовці рейтингу, публікує ВВС. 

Згідно з ним, найкращим місцем для життя людей літнього віку є Швеція, яка цього року відзначає століття запровадження державної пенсії.

Серед найкращих також - Норвегія, Німеччина, Нідерланди, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, США, Ісландія та Японія.

Найгіршою країною для людей у похилому віці визнали Афганістан. Низькі показники мають також Танзанія, Пакистан, Йорданія, Руанда, Малаві, Нігерія, Західний берег ріки Йордан і Сектор Газа, Чорногорія, Гондурас і Марокко.

Світ старіє

За словами розробників, результати рейтингу охоплюють 89% світового населення старшого віку. Зокрема зараз у світі проживає понад 900 мільйонів людей, яким вже виповнилося 60 років.

"Світ стрімко старіє: людей, старших 60-ти років, вже більше, ніж дітей до 5 років, а до 2050 року їх буде більше, ніж дітей до 15 років. Тим не менш, постійне виключення проблеми старіння із національних і глобального порядку денного є однією з найбільших перешкод для задоволення потреб старіючого населення у світі", - заявила виконавчий директор HelpAge International Сильвія Стефаноні.

Згідно з результатами дослідження, країнами, у яких частка населення старшого віку зростає найбільш стрімко, є Йорданія, Лаос, Монголія, Нікарагуа та В'єтнам - до 2050 року літніх людей там побільшає втричі.

Водночас позиція країни в індексі не обов'язково залежить від рівня її економічного розвитку. Приміром, за приблизно однакового рівня ВВП Шрі-Ланка із 36-ю позицією значно випереджає свого сусіда - Пакистан, який опинився на 89 місці. Значну роль у цьому питанні відіграє прогресивна соціальна політика держави, зазначили експерти.

Країни Великої двадцятки розпорошилися по всьому рейтингу.

За словами розробників, для підготовки індексу використовували інформацію низки міжнародних організацій, включно зі Світовим банком, Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Міжнародною організація праці та ООН.

Експерти враховували те, як країни пораються із проблемами свого літнього населення: матеріальним забезпеченням, безпекою та станом здоров'я, можливостями працевлаштування і здобуття освіти і загальним ставленням до людей літнього віку у суспільстві.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також