"Досить росіян!": У Кошице покарали штрафом чоловіків, які розмалювали радянський пам'ятник

7
0

Написи червоною фарбою з'явилися у липні минулого року вночі у словацькому місті Кошице на сходах і тротуарі біля пам'ятника воїнам радянської армії.

Було відкрито кримінальне провадження за фактом пошкодження чужого майна.

"Це площа російських окупантів. Путін, тисніть на газ, все буде добре. Російська окупація 68-го. Російський Гітлер. Словаччина належить словакам, а не росіянам. Досить росіян. Іване, капут", - написали невідомі.

У Кошице вже давно громадськість вимагає прибрати радянський пам'ятник, збирає петиції та пікети.

Через півроку після початку кримінального провадження поліція повідомила, що звинуватила двох чоловіків у вандалізмі. Ними виявились місцеві словаки - 56-річний Ігор та 83-річний Войтех. Збитки, які вони мали завдати своїми діями, в поліції оцінили у понад 450 євро.

Оскільки споруда охороняється законом про охорону пам'яток і зареєстрована як пам'ятка культури національного значення, чоловікам могло загрожувати позбавлення волі від трьох до восьми років.

Пам'ятник-меморіал радянської армії, на якому розміщені комуністичні символи та напис «Слава російській зброї» у Кошице вже кілька разів вже було пошкоджено, навіть до початку російської військової агресії в Україні, після чого був пофарбований у синьо-жовтий колір, як і інші пам'ятники радянського періоду в інших містах Словаччини.

Комуністичні символи були зняті з пам'ятника радянським воїнам місцевим активістом та художником Любошем Лоренцом 21 серпня 2017 року. Його було затримано поліцією, декілька днів перебував у камері.

У 2019 році символи серп і молот, які уособлюють комуністичний режим, знову повернулися на пам'ятник загиблим радянським воїнам у Другій світовій війні в словацькому місті Кошице. Коштувало це мерії майже 14.000 євро.

Нагадаємо, що у прикордонному словацькому містечку Чієрна-над-Тисою нарешті зникне радянський танк та "червона площа" - тут планують реконструкцію.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також