Економія електроенергії буде частиною нашого повсякдення наступними роками. Що з цим робить уряд?

353

Українці змушені будуть ощадливо споживати електроенергію у наступні роки, оскільки наслідки російських атак на енергетику довгострокові.

Прем'єр заявив, що через російські атаки втрачено понад 9 ГВт потужностей генерації. А війська рф і далі атакують енергетичні об’єкти. Планові відключення світла у споживачів мають дати час для того, щоб відновити та посилити енергосистему.

Що з цим робить Кабмін?

Уряд зазначає, що має стратегію розв’язання проблеми, яка складається з п’яти великих блоків. Це, зокрема, посилення нашої ППО, ремонти пошкодженого обладнання і подальша розбудова захисту від дронів, децентралізація енергосистеми.

Так, уряд розглядав зняття митних та бюрократичних бар’єрів для ввезення в Україну генераторів, сонячних панелей, накопичувачів, інверторів та іншого обладнання. А споживачів, які будуть встановлювати власну генерацію, планують підтримувати через надання пільгових кредитів.

Шмигаль додав, що в кожному обласному центрі мають бути облаштовані установки для живлення критичної інфраструктури. Йдеться про десятки міні-ТЕЦ по всій країні.

Також уряд звітує про нарощування обсягів міжнародної допомоги. У Фонді підтримки енергетики України вже є понад 494 мільйони євро перерахованих та анонсованих внесків. Кабмін розраховує, що буде набагато більше.

Зокрема, нещодавно понад 12 мільйонів доларів внесків задекларувала Австралія, про внесок у 42 мільйони євро оголосила Швеція. Естонія спрямує Україні цілий енергоблок теплової електростанції потужністю 200 МВт. Поміж іншого, уряд працює над розширенням імпорту з Європи до 2,2 ГВт.

Один із пунктів стратегії — це енергоефективність та відповідальне споживання електроенергії.

«Наша мета — заощаджувати на всіх рівнях: від великих підприємств до окремих будинків та квартир», — зазначив Шмигаль.

Коментарі

Читайте також