Екс-міністр юстиції: Виконати скандальне рішення ВАСУ неможливо

8
0

Виконання рішення Вищого адміністративного суду України щодо припинення повноважень нардепів Павла Балоги та Олександра Домбровського неможливе, оскільки воно не дає конституційних підстав для позбавлення депутатських мандатів.

Про це заявив екс-міністр юстиції, президент Інституту правової політики Микола Оніщук.

"Виконання рішення Вищого адміністративного суду буде суттєво ускладнене, можна навіть сказати неможливе до виконання. Навіть за умови, що Центральна виборча комісія на виконання рішення ВАСУ скасує всі свої постанови, включаючи постанову про реєстрацію депутатів обраними, це не створить правових наслідків щодо припинення повноважень народних депутатів", - сказав Оніщук.

За його словами, згідно з Конституцією України, зокрема статтею 81, припинення повноважень народних депутатів здійснюється Верховною Радою України лише у випадку складення повноважень за його особистою заявою, набрання законнної сили обвинувального вироку щодо народного депутата, визнання судом нардепа недієздатним або безвісти зниклим, припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України, а також у разі смерті."Таким чином, Конституція встановлює виключні підстави, коли повноваження народного депутата можуть бути припинені. В даному випадку рішення суду щодо цих депутатів не є конституційною підставою для припинення їх повноважень", - наголосив Оніщук.

Екс-міністр юстиції зауважив, що Центрвиборчком також не зможе призначити повторні вибори в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область), де були обрані депутати Балога та Домбровський, оскільки підставою для повторних виборів, відповідно до норм Конституції та виборчого законодавства, є припинення депутатських повноважень.

Як ми повідомляли, 8 лютого Вищий адміністративний суд позбавив Павла Балогу й Олександра Домбровського повноважень народних депутатів через неможливість встановити результати виборів у мажоритарних округах, де вони обиралися.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також