Експерт: позбавлення депутатських мандатів заслуговує на звернення до Євросуду

7
0

Існує три варіанти правового реагування на рішення Вищого адмінсуду про позбавлення депутатських мандатів позафракційних депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського, один з яких оскарження у Європейському суді.

Про це в коментарі Тиждень.ua заявив депутат ІІІ-VI скликань Верховної Ради Юрій Ключковський.

«По-перше, я вважаю, що це рішення не можна виконувати і хай попробують заставити це виконати. А тоді оскаржувати. Якщо апарат Верховної Ради відключить карточки депутатів, то, я вважаю, треба оскаржувати дії апарату.

По-друге, необхідно негайно звертатися до Конституційного суду щодо роз’яснення тлумачення відповідної статті Конституції стосовно того, чи вичерпний перелік підстав припинення повноважень народного депутата, чи невичерпний. Суд не може сказати, що невичерпний.

По-третє, треба звичайно звертатися до Європейського суду з прав людини. Це порушення пасивного виборчого права», – вважає Ключковський.

Він також зауважує, що в Конституції міститься шість підстав для позбавлення депутатів мандату рішенням Верховної Ради.

Як повідомляллось, Ключковський вважає, рішення суду про позбавлення депутатських мандатів Павла Балоги та Олександра Домбровського суцільним порушенням законодавства, «яке не лізе ні в які ворота».

Нагадаємо, 8 лютого  Вищий адміністративний суд визнав недостовірними результати виборівнародних депутатів в одномандатних округах № 11 та № 71, де обрані відповідно Олександр Домбровський та Павло Балога. ВАСУ скасував постанови ЦВК в частині реєстрації вказаних обранців і визнав відсутність у них статусу і повноважень народних депутатів України.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також