Експерт: При перетині кордону на авто без власника нотаріально посвідчена довіреність не потрібна

92
2

З труднощами при перетині кордону на авто зіткнувся експерт з питань практичного застосування митного законодавства Левко Прокіпчук.

“Неодноразово перетинав кордон на авто, що належать іншій фізособі та зареєстроване у встановленому порядку в СЦ МВС України. На підтвердження права перетину кордону на відповідному транспортному засобі мною пред’являлось відповідне свідоцтво про реєстрацію авто”, – написав він.

Прокіпчук відзначив, що впродовж останнього часу посадові особи митниці з посиланням на ч. 6 ст. 265 МК України, згідно з якою декларування товарів, що належать громадянам, може здійснюватися цими громадянами або іншими громадянами, уповноваженими на це власниками зазначених товарів нотаріально посвідченими дорученнями, почали вимагати нотаріально посвідчену довіреність.

“Після незначних суперечок, кордон вдавалось перетнути, але спроби застосувати цю норму і далі не припиняються. Більш того багато знайомих розповідали про таку ж ситуацію”, – додає він.

Прокіпчук зауважує, що такі вимоги виглядають дивними, оскільки ще 23.06.22 Держмитслужба України надіслала митницям лист 08-6/17-01-04/7/3471, яким роз’яснила, що достатнім для перетину є відповідне свідоцтво про реєстрацію.

“Попри наявність цього листа вирішив на початку січня ще звернутись за роз’ясненням до однієї з митниць, користуючись сервісом https://cc.customs.gov.ua/complaints. Дуже оперативно отримав відповідь, якою підтверджено позицію про відсутність потреби нотаріально посвідченої довіреності”, – зазначив експерт.

\


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ц
Ціґань

що тут кому не понятно? у закарпатті началася тема пригнати заробітчанину, який у європі, його авто з україни. люде мауть дома машини, а забрати їх не можуть. йсе діло взялися рішати многодітні і пінзіяші. скажу, що знаю особисто. із закарпаття у михайловці - 200євро. у остраву - 400євро. перегонщик доручення не має, бо власник у європі. відповідно рішать з митниками сам. такса - 500грн. што кому не ясно? у украині усьо ся рішать за гроші!!! і буде сяк вічно!! не поможе ніяка європа!!!

М
Мкчв

Дуже корисна інформація. Дякую

Читайте також