Ерно Кешкень: "Закон про освіту сприяє асиміляції та зникненню угорської меншини Закарпаття"

5
31

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень виклав на своїй сторінці Facebook "угорську думку" щодо нового Закону України «Про освіту», де пропонує президенту України Петру Порошенку не підписувати закон і відправити його на доопрацювання.

— Головною проблемою є те, що дотепер національні меншини України мали можливість на навчання рідною мовою від дитячого садку до університету, а у майбутньому можливість для цього буде тільки у дитячих садках та у перших чотирьох класах початкової школи.

Стаття 7 прийнятого Закону ліквідує освітню систему з угорською мовою навчання, яка зараз забезпечує можливість навчання рідною мовою, починаючи з дитячого садка до рівня професійної та вищої освіти.

Це більше, ніж суто питання освіти, адже значне обмеження освіти рідною мовою загрожує збереженню ідентичності, культури, традицій угорської спільноти, а у довгостроковій перспективі сприяє асиміляції угорської меншини, в кінцевому результаті – її зникненню (це суперечить статті 8 та 10 Декларації про принципи співробітництва між Українською РСP та Угорською Республікою по забезпеченню прав національних меншостей, підписаній у 1991-му році)...

Ерно Кешкень також зауважує, що закон є недосконалим, адже "надає можливість в якості мови ЄС, поряд з українською мовою, на вивчення деяких предметів і угорською мовою, відтак він тлумачить поняття цієї мови не в якості рідної мови меншини".

— Верховна Рада України прийняла це рішення, незважаючи на те, що воно суперечить численним внутрішнім, двостороннім та міжнародним нормативно-правовим актам та зобов’язанням, - зазначає угорський дипломат.

А саме Конституції України (стаття 22 та стаття 53), де нацменшинам гарантується "право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства». Також Закону України „Про національні меншини в Україні” (стаття 6) - про гарантії  "користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах або через національні культурні товариства…», Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою, укладеному у 1991 році, Європейській Хартії регіональних мов або мов меншин тощо.

— Цим рішенням український законодавчий орган загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою, включно на навчання рідною мовою близько 150-ти тисяч громадян, які вважають себе належними до угорської національності та їх спільноти. Він позбавляє корінну спільноту Закарпаття та її членів такого права, яким вони в якості меншини користуються вже близько століття, незалежно від державної приналежності цієї території, і яке всі інші, сусідні з Угорщиною країни, забезпечують для угорської спільноти, яка проживає на їх території.

З огляду на все це, Угорська Сторона пропонує Президенту України не підписувати закон у цій формі, а повернути на доопрацювання Верховній Раді України, - зазначає посол Угорщини в Україні. 

Коментарі

М
Михайло

До 12.00...Досить вже повторяти цю дурницю.Мір протів .ВСЕЬ СВІТ ЗНАМИ!!!Який так любить повторяти наш шоколадний король...Відкрию вам таємницю усьому світу нас....ати на нас вмісті з рашкою

K
ka

"Люба країна яка вчить дітей несе затрати.А як це вчити якихось людей які і не плануюють тут жити.?" якщо ви не вкурсі яки витрати несе україна на це навчанння та краще промовчіть. угорщина несе витрати . україна лише гребе податки....

2
22:05

Да панімаєш рускоязичная,хазяину твоєму нужна вся Україна,да вот сильонкі вістачило только на пригранічную тєріторію.Но за єто надо будет отвечать і тебе дарагая.Мір протів вас,нєужто забіла про ссср.Он вєдь тожє імєл апєтіт бєзмерний,да удавілся однако...

П
паромщик

до закарпатки знаеж я згідний и дуже многі так думать

Й
Йовжі

до 788 Україна недораховує десь 10-15 млн своїх громадян, які втікли від того добра, якого силою намагаються тицьнути меншинам. Вклад бюджету за їхню освіту теж будете з них вираховувати? Чи яким чином будете визначати тих, хто покине неньку?

З
Закарпатка

Пытаются вас отвлечь от экономических проблем, и заодно развязать войну и на Закарпатье. А сами будут воровать еще больше. Примите поздравления с Вашей властью, которую вы сами себе избрали. Донбас пытается с ней сражаться, а вы идете их за это убивать.

H
Hirschberg

Льотчику - 100%_правда_в кого є розум_то з вами згодиться_хай батьки самі вирішують якою має бути мова навчання_вони краще знають що для дітей ліпше ніж перманентно злодійська держава

Л
льотчик

Національні меншини теж є і громадянами України, батьки школярів, платять також податки як і більшість населення, навіть i ті які на заработках- відправляють додому форинти, рублі або леї своїм рідним, в 2016 році ці перерахування, гостробайтеров склали близько 20% ВВП України. Родичі витрачаються, збагачують місцевих підприємців і державу (платять за світло, газ, коммун.услуги і т.д.), їдуть умирати в АТО, тобто у них немає ніяких пільг і в повній мірі виконують обов'язки громадян! А як бути з правами? з правом вибору вчитися на своїй рідній мові? У Українців є вибір а у нац. меншин? Це мислення не європейське, а щось ближче до азіатсько-турецькому.

Г
ганьовро

хосен вам з того, же мене учили по окрайинськи-я кідь і розуміву, але не мушу говорити окрайинськов.То вам треба відіти, як у щирих очі лізуть на чоло і писок йим кривить, коли ся звідавуть-котра година і чувуть -едь овро тіс перц

7
788

Люба країна яка вчить дітей несе затрати.А як це вчити якихось людей які і не плануюють тут жити.?

ДО
до останнього

добре. хай україна фінансує навчання як положено (їжа стипендія проїзд , хай контролює корупцію) я не проти навчатися тут . кричати всі мастаки. а зробити то слабо... неньці. стипендія курям на сміх. і решта

О
останньому

Питань нема.Ти знаєш українську.А хто не володіє ,буде теж вивчати.Мовну статтю закону віддадуть на експертизу Ради Європи.

P
PapaDoc

До ххх: Голова українців Угорщини Юрій Кравченко: "В Будапешті до української школи записався один учень" http://www.mukachevo.net/ua/news/view/240810. Ще питання?

Z
Zoltan

Всім, хто тепер на нас нападає: скажить будь ласка, у кого які мінуси були, яка біда настала від того, що якийсь угорець не знав по-украінски? Якщо булі, згоден з критикою, якщо ні, тоді не турбуйтесь за долю нашіх дітей.

*
*****

Досить переживати про 150-тисячну угорську меншину в Україні,почніть нарешті кричати за їх 1,5-мільйонну діаспору в Румунії)))

М
Михайло

До...Караван іде то точно...У офшори до панами мілярди баксів які належать псам що гавкають

ДМ
до Михайло

А чому ти вивчив мову найбіднішої крайни.Що за подвійні стандарти.Ти справді віруєш у революцію.Міхо не має справжньої масової підтримки.Мова любої нації,своєрідний код.

H
HannaMontana

пси гавкають, а караван іде...

ДТ
Дональд Трамп

колись у савецькому саюзі окрайинце могли ся вчити на свому польсько-руському суржику-то не мішало йим скавунчати, шо імперія йе пригнічує, хотя боли селюки, котрі балакали на муві і никому то не хибило.Тепирь они би хотіли би ушиткиї зробити дурнями,собі подобними. І марно йим дашто доказовати, же школа ся фінансує з місцевих бюджетів, тобто люде самі собі платять за школу, а не цурава держава. Глухому -не розкажеш,сліпому-не укажеш, дурному-не докажеш

О
Остап

До Мукачівець 15.09.2017 10:44 А Крим и Донецьк - це Україна? У них запитали про це - вони відповіли, нехай живуть як хочуть. Без них нам більше польських унітазів мити залишиться.

М
Михайло

До Васі...Мові найбіднішої держави Європи ніхто вчити не буде,це просто не потрібно.ТАк само ніхто не вчить Албанську або Нігерійську.Якого фрасу Угорським дітям здалася ваша мова?Внои поголовно закінчують школу і валять звідси,бо Українсьа непотрібна асболютно в побуті або де інде.Тут Українці своїх дітей записують массово для вичення Української.Це проблема надумана владою аби відвернути увагу про те що Михей у Чернівцях готую революцію

В
Вася

Мадяри просто такі люди, ну така нація що хто їх покорив то тому вони і служать. Взяв їх Гітлер став у них фашизм, перейшли до Сталіна став соціалізм. Був переворот у них вигнали комуняк але менталітет не дозволяє змінитися. Вони як губка впитують у себе все погане! У мадярських новинах була дискусія - питають що етнічні угорці повинні вчити мову країни в якій вони живуть на що була відповідь що Закарпаття все була мадярською, а на питання про частину Румунії та Словакії кажуть що там все добре ніхто не пригнічую мадяр. Але діло в тому що там мадяри розмовляють, вчать мови тих країн в яких живуть, а у нас в мадярських селах деякі люди ні бум бум по нашому, ледь по російські розмовляють... короче країна двох стандартів, похоже на рашку яка говорила що Українці притисняють руськоговоряще населення)) Ви хоч розумієте що в деяких мадярських селах предмети викладаються на мадярській, а українська для них це іноземна мова - якщо не знаєш то автоматом дістаєш 7 балів!

Х
Хтось

у це вірить? Що угорська меншина зникне?

М
Микола

>> Це більше, ніж суто питання освіти, адже значне обмеження освіти рідною мовою >> загрожує збереженню ідентичності, культури, традицій угорської спільноти Зберігайте свою ідентичність і культуру в Угорщині, там вам ніхто не заважає. А ми не збираємося з бюджету України фінансувати вашу "ідентичність", бо це проти наших національних інтересів. Ми вже нафінансували московитів на сході, тепер там війна. Якщо так дуже хочеться зберігати ідентичність створюйте свої приватні школи, вчіть там учнів хоч китайською але ЗА ВАШ РАХУНОК як це роблять діаспори у багатьоїх інших країнах світу. Ваше "право на навчання рідною мовою" не означає наш обв'язок це робити. Ви маєте таке право - навчайтеся, але не за наш рахунок.

А
Анекдот

Как то в институте внешних отношений задали контрольну роботу - ответ на ноту протеста одной соседней страны против принятого накануне закона касающегося внутренней политики. На следующий день преподаватель оглашает результаты - В принципе у всех вас всё правильно только «не еб*т» пишется раздельно, а «черножопые» с маленькой буквы.

П
Петро

Ерно Кешкень, ти не повіриш але саме це і є ціллю будь якої титульної нації в своїй країні. Німці намагаються асимілювати арабів і турків, США мексиканців, китайців та інших, а Угорщина укранців, поляків, білорусів, румунів та багато інших. А також Угорщина роздає незаконно свої паспорти нашим громадянам що взагалі можна класифікувати як акт агресії. Так що все чесно. У вас свої цілі, у нас - свої. І ми не збираємося працювати на ваші цілі які протирічать нашим національним інтересам. Простими словами - не суньте своє рило в наші внутрішні справи і ми не будемо казати куди вам іти.

W
www

А за часів Радянської влади мадяри не боялись ассиміляції !?!? ....вивчали російську і тихо сопіли в трубочку!!!. а тепер вони забоялися!... не це мета їхньої істерії з приводу цього закону! ... вони сплять і марять , як повернути собі Закарпаття! .... а створення венгерського гетто у нас і є крок до їхньої мети!... азіати ( як венгри так і росіяни ) до тепер ще примножувачі замель не заспокоїлись !. .... дикість!... хто тут в Закарпатті принижує або експлуатує венгрів?... маячня! ... а шовеністам життя нема!.

ДО
до останнього

до першого коментаря. ви серйозно? а якби і була укр меншина там та ви серйозно думаете що уряд України буде там то фінансувати опалення з/п викладачам стипендії??? уряд угорщини підтримує тут школи, фінансую. навіть надає допомогу дітям у садочках.не смішіть мої тапки. а тут діти здають на вікна канцтовари доместос ппц повний.

М
Мукачівець

До ххх 15.09.2017 10:37 А кілько українських школ у криму і донецьку ?

Г
гость

там немає стільки української меншини щоб школу відкрити українську

Х
ххх

А скільки шкіл з українською мовою навчання в угорщині?

Читайте також