Фахівці GFN: Вейпери рідше заражаються коронавірусом

18
0

З моменту початку пандемії коронавирусу ЗМІ в буквальному сенсі заповнили інформаційний простір повідомленнями про те, що курці входять в групу ризику і значно частіше стикаються з ускладненнями при перебігу COVID-19.

Більш того, до цієї ж групи ризику згодом віднесли і тих, хто вирішив відмовитися від згубної звички тютюнопаління та задумав купити вейп, заявивши, що навіть використання електронних сигарет істотно погіршує стан органів дихання і дозволяє вірусу активно поширюватися в них. Тим часом, як зазначили в рамках недавнього Глобального форуму з нікотину (GFN) численні експерти і доповідачі, ситуація насправді йде не так негативно, як її представляють в пресі.

Глобальний форум по нікотину є унікальним об'єднанням, до якого входять вчені і фахівці з сфер, так чи інакше пов'язаних з трансформацією куріння. Це численні виробники, науковці, фахівці в сфері громадської охорони здоров'я, політики та інші. В рамках заходів GFN учасники форуму діляться найбільш актуальними даними про досягнення в сфері боротьби з курінням, нові способи доставки нікотину, а також розробками продуктів, що володіють зниженим ризиком для курців. Цього разу в рамках форуму обговорювали вплив пандемії коронавируса, а також те, як це захворювання переносять курці.

Так, засновник Центру CoEHAR Рікардо Полоза підкреслив, що згідно з отриманими за останні місяці даними усталилася чітка тенденція, згідно з якою користувачі електронних сигарет в чотири рази менше ризикують заразитися коронавірусів. Подібний ефект фахівець пояснив тим, що організм при використанні вейпов виробляє певні захисні реакції. Ці дані, додав Полоза, підтверджуються і рядом інших досліджень, згідно з якими лише 9% з усіх пацієнтів, госпіталізованих з діагнозом «коронавірусна інфекція», є курцями або користувачами електронних сигарет.

А доктор медичних наук Константінос Фарсалінос, що представляє Центр кардіохірургії Онассіса, представив колегам результати дослідження, проведеного ізраїльськими фахівцями. В рамках цієї роботи вчені досліджували понад 115 тисяч тестів на коронавірус серед курців, зазначивши, що лише 4 тисячі з них виявилися позитивними. Фахівці пояснюють таку низьку статистику захворюваності тим фактом, що нікотин в цілому здатний надавати протизапальну дію, при цьому саме запальні процеси вважаються причиною прогресуючого поширення вірусу в організмі.

На закінчення з доповіддю виступив старший науковий співробітник Національного університету Мексики Роберто Сассман, який зазначив, що в умовах світової пандемії громадськість активно піддається дезінформації. Як приклад він навів торішні повідомлення про постраждалих від електронних сигарет громадян США. За його словами, 66% опитаних американців після цього були впевнені, що хвороби, на які вказувала преса, були спровоковані самими пристроями, і тільки 28% було відомо про те, що сплеск захворюваності був спровокований ТГК речовинами, які входять до складу рідин для вейпа низької якості.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також