Фани Євро-2012 таки не привезли мільярду доларів до України

6
0

Резерви НБУ скоротились через погашення зовнішніх боргів.

 

Звітність Нацбанку про ситуацію з платіжним балансом в червні підтвердила, що проведення Євро-2012 не викликало припливу валюти в Україну, про що свідчить звіт Національного банку. В НБУ підрахували, що платіжний баланс в червні показав нестачу валюти на $ 1,54 млрд, що стало найгіршим показником в нинішньому році. Саме через це в минулому місяці резерви НБУ скоротились на $ 1,44 млрд.
 
Останній раз такий значний відтік валюти з країни спостерігався в жовтні минулого року ($ 1,56 млрд), пише "Комерсант-Україна". Причиною скорочення валютних заощаджень НБУ раніше називав погашення Україною боргів на $ 1,8 млрд (кредит і відсотки VTB Capital на $ 1,1 млрд, а також єврооблігації на $ 600 млн).
 
Тепер же в НБУ говорять про виплату всього $ 1,23 млрд. При цьому ще на початку липня стало відомо, що іноземні футбольні фанати під час Євро-2012 не забезпечили припливу $ 1 млрд, очікуваного урядом: обсяг викупленої банками валюти скоротився з $ 1,36 млрд в травні до $ 1,12 млрд в червні. "Вплив чемпіонату було плавним.
 
Очевидно, що більшість футбольних фанів оплачували готелі заздалегідь, а в червні в статистику увійшли лише поточні витрати уболівальників", - пояснила аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Незважаючи на погіршення платіжного балансу, експерти вважають, що говорити про неминучість девальвації гривні рано.
 
"Негативний показник червня був очікуваним, враховуючи обсяг виплат за державними зобов'язаннями. Очікуваним буде і позитивний результат липня, так як в нинішньому місяці Мінфін вийшов з євробондами, розмістивши їх на $ 2 млрд", - вважає начальнік відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку" Олександр Печерицин. Експерти також звертають увагу на те, що гривня, втративши за місяць до долара всього 1%, більше не слабшає.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також