Фінансовий скоринг: що таке та які завдання вирішує

27
0

Перед усіма фінансовими установами (банками, МФО та страховими компаніями) стоїть одна серйозна проблема – як перевірити платоспроможність та чесність клієнта до початку співпраці?

В Україні діє Бюро кредитних історій, але в ньому часто міститься інформація актуальністю у 1-2 роки та більше, а в динамічному світі за цей період матеріальне становище людини може кардинально змінитися.

В результаті, спираючись на застарілі дані, компанії відмовляють клієнтам, які готові виконати взяті на себе зобов'язання.

Скоринг на основі Big Data надає релевантні дані про фінансове становище клієнта, допомагаючи таким чином істотно поліпшити ситуацію з видачею кредитів, оформленням страховок, узгодження лізингу.

Про те, що таке фінансовий скоринг ми поговорили з розробниками послуги з компанії Київстар.

Завдання фінансового скорингу

Послуга фінансового скорингу дозволяє спрогнозувати, чи впорається клієнт з фінансовими зобов'язаннями перед компанією. Київстар проводить телекомунікаційний скоринг, в основі якого - масиви знеособлених даних про поведінку абонента в мережі Київстар.

Скоринговий бал формується без втручання людини - працюють аналітичні моделі з використанням алгоритмів машинного навчання.

Київстар дотримується Законів України «Про інформацію» та «Про захист персональних даних» і не передає персональні дані абонентів третім особам.

Такий скоринг вирішує кілька серйозних завдань:

  • точно аналізує платоспроможність клієнта;
  • прискорює процедуру перевірки;
  • покращує кредитний портфель компанії;
  • знижує ризики шахрайства з боку нечесних позичальників;
  • зменшує бюджет на боротьбу з фродом.

Додатково підвищити точність антіфрод-скорингу можна за допомогою послуги SIM-check – перевірки IMSI сім-карти абонента, яка повідомляє про небезпеку, якщо сімка була недавно перевипущена. Фінансові компанії використовують дані телеком-скорингу як додатковий фактор оцінки потенційних клієнтів. З їх допомогою можна з точністю 80% та вище оцінити надійність клієнта без кредитної історії.

Як проводять фінансовий скоринг банки та МФО

Фінансові компанії теж проводять внутрішній скоринг. Для його виконання вони використовують:

  • дані з анкети, яку заповнює клієнт;
  • інформацію з Бюро кредитних історій;
  • дані з відкритих джерел та реєстрів;
  • галузеві бази, чорні та білі списки клієнтів.

Але всі перераховані джерела теж часто містять застарілу інформацію та не відображають реальної фінансової картини потенційного клієнта. Це сильно впливає на фінальний скоринговий бал, змушуючи компанії відмовляти у співпраці. У такому випадку клієнт іде до конкурентів, а компанія втрачає прибуток.

Переваги фінансового скорингу з використанням BigData

Підключивши послуги скорингу від Київстар, ви зможете перевіряти потенційних клієнтів дуже швидко та з високою точністю.

У скорингу за номером телефону є ряд базових переваг:

  • максимальна актуальність даних для оцінки;
  • найсучасніші інтелектуальні моделі;
  • висока швидкість обробки заявок;
  • можливість підключення API та автоматизації роботи.

Вивчайте можливість підключення телекомунікаційного фінансового скорингу Київстар в своєму бізнесі та не втрачайте жодного клієнта. Вдалої роботи!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також