Фізики увіковічнили Леді Гагу

9
0

Група фізиків включила назву пісні американської співачки Леді Гаги в заголовок наукової статті про темної матерії у фізичному журналі Physical Review D. Про це пише журнал Symmetry, який видається співробітниками Національної прискорювальної лабораторії імені Енріко Фермі (Фермілаб) та прискорювача SLAC (Stanford Linear Accelerator Center) у Стенфорді.

Стаття, авторами якої є Даніелла Альва (Daniele Alves), Меріенджела Лісанті (Mariangela Lisanti) і Джей Уекер (Jay Wacker), називається "Безпристрасне лице непружної темної матерії: перспективи прийдешніх експериментів по її безпосередньому виявленню" (Poker face of inelastic dark matter: Prospects at upcoming direct detection experiments). "Poker Face" - це назва однієї з популярних пісень Леді Гаги.

На запитання кореспондента Symmetry про те, як пісня потрапила в заголовок статті, Уекер відповів, що цей незвичайний хід став підсумком суперечки між ним і Альва щодо термінів, коли будуть отримані сигнали в експерименті з пошуку частинок темної матерії CRESST. У разі програшу Альва обіцяла включити фото Леді Гаги у свою доповідь на одній з майбутніх конференцій. У тому випадку, якщо б парі програв Уекер (а він програв), назва пісні повинно було з'явитися в наступній статті.

Уекер уточнив, що спочатку стаття називалася "Безпристрасне лице непружне темної матерії" (iDM's Poker Face), проте в редакції журналу ухвалили рішення подовжити заголовок.

Темна матерія, яку також називають прихованою масою, - це гіпотетична субстанція, яка не бере участь в електромагнітній взаємодії, але при цьому бере участь в гравітаційному. Вважається, що на її частку припадає близько 23 відсотків всієї маси у Всесвіті, проте до цих пір фізикам не вдалося експериментально довести існування темної матерії. У ході експерименту вчені CRESST з Європи та США намагаються виявити сигнали, що виникають при проходженні частинок темної матерії (вімпов) крізь детектори.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також