Фото дня: Як закарпатський силач Іван Кротон підкорював цирк в Парижі

42
8

Історичне фото опубліковали на сторінці Transcarpathian Heritage.

Світлина зроблена в 1931 р в Парижі, після повернення з турне по США. Іван Фірцак «Кротон» разом з дружиною Виконують номер «Самсон і Даліла».


Варто відзначити, що легендарний силач Іван Фірцак (Кротон) родом із села Білки, що на Іршавщини.1928 року, "Іван-Сила" був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

Коментарі

К
Крототітел

Атлант,я дякую за дискусію.Роблю для себе висноврк,що наш земляк Іван був найсильнішою людиною нашого Краю,це доказово.А щодо інших позицій,то це трохи красива казка,трохи прикрашено, а то й трошки прибрехали,але в цілому Фірцак був сильнезною людиною,можливо і не найсильнішою в Світі,тим не меньше для нас.Бої,які він проводив,могли і не бути з чемпіонами,могли і немати приголомшеного успіху.Та це і не поименьшує його талант.Все таки він силач,а не боєць,це дуже суттєво.Недавно боєць,на жаль вбив,чемпіона паурліфтингу! ГОРДИМОСЯ СВОЇМ ЗЕМЛЯКОМ!Він нікого не пограбував,не вкрав,не обманув,а свій талант,даний Богом не закопав! 123,Дякую Вам!

1
123

123 Земляки, як приятно читати коментари уравноважених людей без хамства и дурости

A
Atlant

Багато з того що робив Кротон в наш час виконують силачі на змаганнях строгменів, і деяких людей цим вже не здивуєш. Глядач вже розбалуваний, бо в вік інформації це нормально. Але це не міняє факт що Фірцак був дуже сильний, і сатана до цього нічого не має. Не має причин ин вірити очевидцям.

К
Крототітел

Атлант,а не чулисьте про його “подвиги” домашні.Мол витянув воза з калюжі,що два воли не могли витянути.А тепер прочитав в статті,що лісовоза тянув.Це тоже легенди,чи правда?Колись питався в його односельчан,правда вони виявилися баптистами,про нього,так вони відповідали,що то сила в нього від сатани,що людина не може бути такою сильною.Загалом не зрозуміло,чи він дійсно феномен,чи більше легенд.Про Піддубного є.більше відомостей і фактів.

A
Atlant

То що він був надзвичайно сильний, це однозначно. Знаю або знав багато очевидців, котрі бачили його на власні очі. Але є багато "але". Про всі або майже всі закордонні подвиги Кротона ми знаємо лише з його слів. Не кажу що там все придумане, але з власного досвіду знаю що журналістам все подавай якусь сенсацію. Їх більше цікавить чи мали ви якусь травму, або чи стався якиїсь нещасний випадок. Так легше продати матеріал. Якщо й був поєдинок з британським боксером, то аж ніяк не з чемпіоном світу, бо чемпіон світу в надтяжкій вазі з ім'ям Джон Джексон ніколи не існував. І взагалі в описуваний період чемпіонами були американці. А голову йому проломили вже після того двобою. По крайній мірі так пишуть в більшості видань, хоч всі вони можуть мати одне джерело, і з роками матеріал все більше перекручують.

К
Крототітел

Атлант,я також над цим задумовувався.А чи справді він такий був феноминально сильний?Беззаперечно,силою він володів не пересічної людини.Але той бій з боксером все таки показав,що і останній був надто сильним,щоб проломити череп такого атлета,треба мати тоже надпотужний удар. Якщо судити по розмовам односельчан по журналістських хроніках,то він не перевершений!Хай там як,але він наш земляк,який прославив і сеье і наш Край!Повага до нього має бути!

A
Atlant

Фірцак був справді сильний. Але таких тоді було досить багато. Майже кожний другий мав титул "найсильнішої людини світу", який з легкої руки роздавали журналісти. Виявити хто насправді найсильніший було важко, бо силачі дуже рідко наважувалися змагатися між собою, надаючи перевагу показовим виступам. Многі з них мали свої особі вправи котрі мало хто би зміг повторити.

К
Крототітел

Фірцак,то феномен!Вот би тоді теперішню науку,може б і виявили причину такої надсили!

Читайте також