"Гаррі Поттер" на лаві підсудних

10
0

Елементи сюжету “Гарі Поттер і кубок вогню” були запозичені з книги Едріана Джейкобса?

Автор “Гарі Поттера” Джоан Роулінг стала відповідачем за судовим позовом про плагіат.

Позивачі стверджують, що елементи сюжету книги “Гарі Поттер і кубок вогню” були запозичені з книги Едріана Джейкобса “Пригоди чаклуна Віллі номер один: зла земля”.

У червні 2009 р. спадкоємці подали до лондонського суду позов до видавництва Bloomsbury Publishing PLC; 17 лютого в список відповідачів було додано ім'я Дж.Роулінг. Спадкоємці письменника, що живуть в Австралії, раніше вважали, що упустили можливість засудити саму письменницю через закінчення терміну давності, проте тепер з'ясували, що це не так.

Джейкобс помер в 1997 р., а “Кубок вогню” вийшов в 2000 р. Позивачі стверджують, що обидва письменники користувалися послугами одного літературного агента: таким чином Роулінг нібито і дізналася про книгу Джейкобса. Письменниця, проте, раніше відкинула звинувачення в плагіаті, заявивши, що ніколи не чула про Джейкобса. Видавництво Bloomsbury в червні заявило, що звинувачення на адресу Роулінг є необґрунтованими, недоведеними і неправдивими.

За даними видавництва, спадкоємці Джейкобса вже зверталися з претензіями в 2004 р., проте тоді не змогли вказати фрагменти тексту книги про Гарі Поттера, який був би вкрадений.

Тепер спадкоємці Джейкобса обіцяють перевірити, чи порушені їхні авторські права у фільмах про Гарі Поттера, а також в тематичному парку розваг, який повинен скоро відкритися у Флориді, передає РБК-Україна.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також