Генпродюсер Ліги сміху та давній товариш Зеленського має паспорт РФ та веде бізнес в Криму

24
3

Про це йдеться в матеріалі-розслідуванні проєкту Схеми (Радіо Свобода).

Український телепродюсер Наум Баруля, з яким нинішній президент України Володимир Зеленський свого часу заснував Лігу сміху, має громадянство Російської Федерації, веде бізнес в Криму і водночас знімає ситкоми про війну та претендує на бюджетне фінансування в Україні.

За даними джерел Схем із доступом до системи МВС Росії Магістраль, яка фіксує відомості про перетин держкордону РФ, Баруля щонайменше до 2019 року включно їздив до Криму, користуючись російським закордонним паспортом.

Як з’ясували журналісти, в окупованому Криму український продюсер має нерухоме майно загальною вартістю приблизно 60 мільйонів рублів та активний бізнес.

Попри повномасштабну війну, його ресторанний бізнес у Судаку продовжує працювати й сплачувати податки до бюджету країни-агресорки. До свого обрання у Верховну раду від партії Слуга народу у 2019 році цим бізнесом співволоділа його донька, Ірина Борзова. Її чоловіка, зятя Наума Барулі, Володимир Зеленський призначив керувати Вінницькою областю.

Російська міграційна служба, з’ясували Схеми, видала продюсеру паспорт РФ у квітні 2009 року. Тоді Баруля жив у Москві та працював гендиректором у компанії АМІК Олександра Маслякова, що організовує КВК.

Російський державний портал Госуслуги та сайт МВС вказують паспорт Барулі як дійсний.

Саме як громадянин Росії Баруля володіє бізнесом в Криму, має актуальний ідентифікаційний номер платника податків РФ та до 2019 року володів двома квартирами в Москві.

В Судаку у давнього творчого соратника Зеленського — три квартири загальною площею 312 квадратних метрів. Це майно Баруля добровільно перереєстрував за російським законодавством — про це свідчить заява, подана в його інтересах у січні 2016 року до окупаційної влади. Цей документ, а також нотаріальну довіреність, яку Баруля видав юристу на представництво своїх інтересів у цій справі, Схеми отримали з офіційних російських реєстрів та баз даних.

Заробляючи гроші у в Україні на виробництві телевізійних проєктів, у 2017 році продюсер став власником земельної ділянки на 7 соток — також у Судаку. Наступного року він набув там же у власність ще 6 соток та семиповерхову будівлю площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

Щодо бізнесу, станом на грудень 2023 року засновник Ліги сміху залишається єдиним власником компанії Профіль-Н, перереєстрованої в Криму після анексії за законами РФ.

Профіль-Н — це заклад харчування на центральній набережній Судака під назвою Прохлада, кафе-ресторан у радянській стилістиці. До 2019 року цим бізнесом співволоділи Наум Баруля та його донька, нинішня народна депутатка від Слуги народу Ірина Борзова, але з обранням до парламенту вона переписала свою частку на батька.

Схеми дістали документ, який вказує на те, що в кінці 2014 року Баруля та Борзова брали участь у перереєстрації Профіль-Н за російськими законами.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Д
дилема

у мене тоже є цімбор. Реально виручає у любому питанню. Но ждун і мацкальню любить. Тяжко ся з ним спілкувати, бо 20 років лем соловя іі ху-ла слухать. У голові лем пропаганда терористична. І шо з ним робити?

7
73

73% вибрали собі подібних

*
*****

В оточенні Зеленського(як і в самому Зеленському)) немає жодної порядної людини - одні брехуни та злодії.

Читайте також