Гетманенко: Мера і депутатів ужгородці обирали не для того, аби створити їм комфорт

20
1

Вчорашнє засідання сесії Ужгородської міської ради наробило в обласному центрі багато галасу.

 

Сесія розпочалася пообідньої пори, на ній розглядали важливі питання, а система голосування «Віче» постійно не спрацьовувала, через що депутати не могли зрозуміти, чи правильно відображаються на моніторі їхні голоси. Пояснити, через що ужгородські депутати не могли дійти згоди та через що мер обласного центру різко висловився в сторону свого першого заступника Віктора Трикура прокоментував депутат Ужгородської міської ради Олексій Гетманенко.
 
— Пане Олексію, ключовим питанням, яке викликало чимало суперечок серед депутатів були зміни до регламенту. Поясність, що саме зміниться в роботі міської ради після прийнятого вчора рішення?
 
— Регламент, який ми прийняли вчора, суттєво відрізнятиметься від того, за яким депутати працювали раніше. Він більш демократичний, знімає ряд обмежень для депутатів і робить владу більш відкритою для людей. По-перше, ми добилися того, аби регламент не суперечив Закону України, адже раніше в нас діяла норма, що для утворення фракції потрібно щонайменше 5 депутатів. По-друге, відтепер мер не зможе без рішення сесії знімати з розгляду питання порядку денного, і не матиме можливості першочергово виставляти на голосування свої пропозиції стосовно того чи іншого питання. І одним з найбільш важливих нововведень є те, що будь-який депутат тепер зможе брати роздруківку поіменного голосування, тож інформація про те, хто і як з депутатів голосував, буде більш доступною для загалу (раніше, нагадаю, дізнатися про поіменні результати голосувань було дуже важко, крім того самі депутати не раз відмовлялися оприлюднювати інформацію про те, як вони голосували).
 
—  А що вирішили депутати стосовно прийняття до членів виконавчого комітету Ужгородської міської ради нових членів?
 
— Це питання є дуже актуальним, адже з тих пір, як з комітету вийшли Олександр Шпеник та Ігор Пьянков депутати ніяк не могли дійти згоди щодо того, хто має бути новими членами виконкому. Нарешті вчора ми проголосували, на мою думку, за чудових кандидатів — Василя Брензовича, який представлятиме угорську громаду міста, і Богдана Киніва. Вони обидва є депутатами обласної ради, головами комісій (Кинів очолює комісію по екології, а Брензович бюджетну комісію) і загалом є порядними людьми, які потрібні місту. 
 
— Поясніть чому розгорілися суперечки навколо комісії по наданню в оренду комунального майна?
 
— Це питання дуже заплутане і давно викликає нерозуміння депутатів. Ми бачимо, що комісія, яка вирішує скільки коштів потрібно просити за оренду комунального майна в Ужгороді, працює непрозоро, це підкреслює і нещодавня історія з таємничим зникненням тиражу газети «Ужгород», в якому були відомості про майно, надане в оренду приватним особам. До цього часу депутатів у роботі комісії представляв лише один народний обранець — Ярослав Шафарь, котрий заявляє, що його на засідання комісії навіть не запрошують. Тому на сесії ми проголосували за те, аби включити до складу комісії 4 представників постійних комісій від міської ради. Маємо надію, що це дасть змогу працювати більш прозоро, аби мешканці міста знали, яке комунальне майно і за скільки здається в оренду.
 
— Вчора з уст міського голови Віктора Погорелова прозвучали слова про те, що перший заступник його шантажує. Можете пояснити, що відбулося?
 
— Вчорашнє засідання сесії було дуже напруженим, депутати мали вирішити чимало важливих питань, а тут ще система «Віче» барахлила, видавала то одну, то зовсім іншу кількість голосів. Не дивно, що атмосфера була дуже нервовою, тож коли заступник міського голови Віктор Трикур вирішив підказати меру міста розібратися з технічними проблемами системи голосування, Віктор Погорелов на емоціях  висловився не зовсім коректно, зокрема, попросив не шантажувати його. Я впевнений, що ці слова були не більше, ніж виявом емоцій. Якби не Трикур, то хтось інший обов’язково звернув би увагу мера на неполадки в системі, адже багато хто з депутатів був незадоволений тим, що їхні картки то працюють, то не працюють. 
 
— А як ви оцінюєте подальший коментар Віктора Погорелова про те, що йому некомфортно працюється із декотрими своїми заступниками?
 
— Я вважаю, що люди обирали мера і депутатів не для того, аби їм було комфортно, а для того, щоб комфортно було нашим лікарям, вчителям, школярам, пасажирам громадського транспорту і, зрештою, всім мешканцям міста. 

Коментарі

Y
Ya

:)

Читайте також