Гімн Угорщини слухатиме перед роботою і Берегівська міськрада? (ВІДЕО)

11
0

Депутати Берегівської районної ради прийняли рішення, щоб на початку сесій після українського, виконувати угорський національний гімн. Проголосували одноголосно. Прокуратура вважає такі музичні пристрасті незаконними.

До недавніх пір засідання в сесійній залі Берегівської райради починали без особливих урочистостей. Коли ж голова закарпатського облради запропонував відкривати сесії з гімном, крім українського затвердили угорський. Із шістдесяти двох берегівських депутатів 46 за національністю - угорці. 

Голова Берегівського райради - з понеділка на лікарняному, пояснює секретар. Його заступник - у закордонному відрядженні. Отримати коментарі депутатів теж не вдається. Михайло Кунин - представник "демократичної партії угорців України" - побачивши камеру намагається сховатися. Саме його політична сила запропонувала - починати засідання під звуки двох гімнів. 
 
На робочому місці - керуючий справами апарату райради. Він не депутат, але на сесії, коли приймали це рішення - присутній.
 
Габор Ласло, керуючий справами виконкому Берегівської райради:
 
- Ну ссилалися депутати на Закон України про національні меншини, а також на статтю 11 Конституції України, де передбачено використання національними меншинами своєї власної національної символіки. 
 
Жителі району до рішення депутатів ставляться по-різному. 
 
Іван Кобаль, житель Берегова:
 
- Ми ж не в Угорщині живемо. Я думаю, шо України має бути гімн. Я так думаю, Но раз тут много національностей, так тоди й циганський гімн треба проспівати.
 
Ігор Мацола, житель Берегова:
 
- Я не бачу в цьому великої проблеми. У нас більшість людей тут у цьому районі тільки угорці. Тобто навіть не знають ні по російськи, ні по українськи.
 
Практично всі вивіски в місті - на двох мовах. Це Берегівська прокуратура. Біля входу дві таблички - українською, і угорською. Своє розслідування - чи не суперечить постанова депутатів - українському законодавству - в Прокуратурі вже провели.
 
Сергій Красноголовець, заступник Берегівського міжрайонного прокурора:
 
- Нами було встановлено, що вказане рішення не вдповідає діючій Конституції України. Тому урочисті події, в тому числі і сесії, і події загальнодержавного значення повинні розпочинатися державним гімном України. 
 
Протест прокуратури депутати райради мають розглянути на найближчій сесії. Якщо вони не скасують своє рішення - слідчі звернуться до суду. Але стало відомо, що за прикладом районних депутатів мають намір наслідувати й міські. І вже завтра проголосувати за рішення - починати свої засідання двома гімнами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також