Голосуй, де працюєш, або там, де живеш

11
0

Цього року іногороднім вперше не доведеться їхати голосувати додому чи брати відкріпні посвідчення. Вони можуть віддати свій голос там, де живуть і працюють. Таке рішення ухвалив Центрвиборчком в новорічний святковий тиждень – 4 січня.

Аби проголосувати,  достатньо просто підтвердити, що в день виборів за місцем реєстрації ви перебувати  не можете. Підійде  договір оренди житла, довідка з місця роботи, студентський квиток. Не на своїй дільниці голосуватимуть і ті, хто буде в цей час в лікарні та члени дільничних виборчих комісій. У ЦВК вже побоюються, що підставою для голосування може стати  й будь-який папірець.

Жанна Усенко-Чорна, заступник голови Центральної виборчої комісії:

«Чи це буде паспорт, чи це буде якійсь довільний документ на зразок запрошення на якійсь розважальний захід, який буде проводитись у відповідному населеному пункті, ми на сьогодні сказати не можемо і проконтролювати не можемо».

Постанова ЦВК може призвести до масових фальсифікацій. Адже простежити скільки таких іногородніх голосуватимуть і по скільки разів буде складно. Тому нині цю постанову намагаються оскаржити в суді.

Олександр Черненко, голова Комітету виборців України: «Можуть  бути зловживання, коли кратно на різних дільницях будуть включати спеціальних псевдо виборців і, власне, ці виборці будуть голосувати за певного кандидата, таким чином, можуть бути зловживання».

Рішення про включення до списку іногородніх можуть приймати дільничні виборчі комісії, суди та державний реєстр виборців. В день волевиявлення, за законом, можна прийти до дільниці і включити себе до списку. Втім, реально зробити це буде складно, адже для цього потрібно зібрати засідання комісії. 

Ольга Гагаріна, член Окружної виборчої комісії: «Законом передбачено, що комісія повинна прийняти рішення, але ж фактично виходить, що вся комісія займається тим, що проводить вибори. Когось із членів комісії відправляють на проведення виборів на дому, хтось на списках сидить, тобто кожен виконує свою функцію і фізично засідання зібрати, проголосувати і прийняти таке рішення майже не можливо».

Тож, в дільничних комісіях радять звертатися до них для включення у списки до вечора 16 січня. В день виборів вони просять звертатися до суду. Так буде швидше і простіше для виборців все ж таки віддати свій голос.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також