Головного лікаря Міжгірської ЦРЛ поновили на роботі усупереч волі голови РДА

39
2

У четвер, 22 грудня, відбулося засідання сесії Міжгірської райради, на якій був присутній і голова Закарпатської обласної ради Іван Балога. Депутати особливу увагу приділили стану закладів охорони здоров’я, зокрема ситуації з районною лікарнею.

Нагадаємо, що нещодавно постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я (голова – Володимир Смоланка) розглянула звернення жителів селища Міжгір’я та Міжгірського району щодо звільнення Василя Царя з посади головного лікаря Міжгірської районної лікарні. Члени комісії, серед яких головні лікарі, провідні фахівці обласних, районних медзакладів, зауважили, що Міжгірська райдержадміністрація звільнила Василя Царя безпідставно з порушенням чинного законодавства України.

З-поміж 46 депутатів Міжгірської райради у сесійній залі зареєструвалися 38 народних обранців. За пропозицією депутатського корпусу голова райдержадміністрації Василь Щур інформував присутніх щодо ситуації в центральній районній лікарні. Рішення про звільнення з посади головлікаря Василя Царя керівник адміністрації мотивував неналежним, на його погляд, виконанням службових обов’язків. Навести конкретні факти, як цього просили депутати, пообіцяв найближчим часом, після звернень в правоохоронні органи. Також не почули депутати й відповіді на питання скільки коштів районною владою вкладено в розвиток лікарні за останні півтора роки. Натомість керівник району апелював до судових органів. «Всі крапки над «і» в  ситуації навколо лікарні має розставити  суд», – зауважив Василь Щур.

Василь Цар виклав своє бачення ситуації. Головлікар визнав, що проблем в галузі вистачає. «В більшості, проблеми Міжгірської ЦРЛ є типовими як і для інших медзакладів області. Насамперед не вистачає кваліфікованих кадрів. На Міжгірщині цьогоріч виникли труднощі з фінансуванням закладу. Погіршило стан справ рішення адміністрації про виведення зі структури лікарні бухгалтерії. Через це й досі не профінансовано   реконструкцію системи опалення, хоча всі роботи практично завершені», – розповів Василь Цар. Разом з тим, за останні роки багато чого зроблено. Для молодих спеціалістів-медиків зведено гуртожиток сімейного типу, для ромської громади – ФАП, який отримав схвалення європейських країн як приклад вирішення проблем цієї спільноти. Придбано нові ліжка, інструментарій, рентген-апарати, УЗД-обладнання. Звели два поверхи поліклініки, зробили гаражі, ремонтний бокс.

 
До районних депутатів звернулися і їх колеги з обласної ради. Так,  Микола Рішко, завідувач кафедри госпітальної хірургії УжНУ, заслужений лікар України вважає, що для розвитку районної медицини необхідно прийняти компромісне рішення. «В багатьох районах області бачимо тісну співпрацю влади та медиків. На Міжгірщині ж цього нема. Без порозуміння прогресу не буде», – резюмував Микола Рішко.
 
Володимир Роман, головний лікар Хустської ЦРЛ, заслужений лікар України констатував: від керівника закладу багато залежить, але його можливості не є безмежними. «Тому саме народні обранці мають ефективно розпоряджатися майном, яке належить громаді. Саме від них залежить як буде розвиватися медицина в тому чи іншому населеному пункті. Якщо центральна районна лікарня є власністю районної ради, то вона і має вирішувати проблеми, які виникли у цій структурі», – каже обласний депутат.
 
На сесії виступив і голова обласної ради Іван Балога.
 
За пропозицією депутатського корпусу було прийнято рішення про внесення змін до статуту Міжгірської ЦРЛ. Статут приведений у відповідність до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших нормативних актів. Рада закріпила за собою право призначати і звільняти головного лікаря. За відповідне рішення проголосували 30 із 38 депутатів. Наступним рішенням міжгірські депутати призначили головним лікарем Міжгірської ЦРЛ Василя Царя.
 
Сесію вирішено провести у два пленарні засідання. Наступного разу депутати зберуться для прийняття районного бюджету та програм на 2012-тий рік.
 
У коментарі для преси голова обласної ради відзначив: депутати прийняли законне рішення, завдяки якому буде вирішено конфлікт в районній медицині.
 
«До обласної ради надійшло чимало скарг щодо ситуації у медичній галузі Міжгірського району. Є більше трьох тисяч підписів мешканців селища і району в підтримку головлікаря. Я пообіцяв громаді району, що конфліктна ситуація буде вирішена і Новий Рік ми зустрінемо єдиною консолідованою командою.  На сесії ми почули  аргументи двох сторін. Якщо  хочемо  покращити стан справ у медицині – потрібно полишити амбіції.  В першу чергу маємо дбати про покращення умов в медичних закладах, потрібно вдало провести роботу з консолідації коштів на придбання новітнього обладнання, подальшого оновлення лікарні.  Ми запропонували законний варіант вирішення проблеми. Районна рада має повноваження розпоряджатися своєю комунальною власністю. Депутати, керуючись Законом про місцеве самоврядування, скористалися цим правом. Було затверджено зміни до Статуту, призначено головним лікарем Міжгірської ЦРЛ Василя Царя. Також на сесії прийнято й ряд інших важливих питань. Приємно констатувати, що депутатський корпус проявив єдину позицію, прийняв рішення, що вирішить конфлікт в районній медицині. Треба шукати компроміс, лише такими діями ми можемо довести свою ефективність громаді», – резюмував Іван Балога.

Коментарі

П
Правдолюб

Сашо не бреши, за Царя підпишуться і 30 тисяч,його люди три раз на дпутата вибирали і між депутатами він мав стільки голосів, як інші всі разом, а тепер не став депутатом бо йшов від Литвина.І люди стоять тепер за Царя бо бояться, що втратять єдиного нормального хірурга, та і Щурь з своїми наглими вихватками надоїв, дивит на людей, як на дурників.

С
саша

Царя вон , то не лікар! Три тисячі підпесів в підтримку Царя , це несинітниця якась. А міжгірські лікарі - хабарники , і лікувати зовсім не вміють!

Читайте також