Горбачов відзначає 80-річчя

12
0

Сьогодні, 2 березня, останній Генеральний секретар ЦК КПРС і єдиний президент СРСР Михайло Сергійович Горбачов відзначає свій 80-ий день народження.

За словами Горбачова, свій ювілей він проведе в Москві "в колі сім'ї". При цьому на святкування запрошено близько 300 гостей. Напередодні колишнього радянського лідера привітав екс-президент США Джордж Буш-старший, який зазначив, що "80 років - це зовсім не страшно, а в його випадку про старість узагалі не може і йтися", канцлер Німеччини Ангела Меркель та інші світові лідери.

30 березня в Королівському Альберт-холі Лондона відбудеться грандіозний гала-концерт "Горбі-80", який збере світову політичну еліту і зірок шоу-бізнесу. Як повідомила дочка Горбачова Ірина Горбачова-Вірганська, на свято запрошені королева Великобританії Єлизавета II, Білл Клінтон, Герхард Шредер, Джон Мейджор, мер Лондона Борис Джонсон і багато інших колишніх і чинних політиків.

Серед 4 тисяч гостей і виступаючих очікуються також Арнольд Шварценеггер, Катрін Деньов, Джордж Майкл, Пол Маккартні, Брайан Феррі і Боно. Класика буде представлена Хосе Каррерасом, Дмитром Хворостовським, а під керуванням Валерія Гергієва буде грати Лондонський симфонічний оркестр. Запрошені й Андрій Макаревич, з яким Михайло Горбачов записав диск "Сім романсів для Раїси". Однією з ведучих цього вечора буде актриса Шерон Стоун.

При цьому Михайло Горбачов не раз наголошував на благодійному характері цієї акції, весь збір від якої піде на здійснення програм, в тому числі, і тих, які починала його дружина. У Лондоні відбудеться і перша церемонія нагородження лауреатів заснованої Горбачовим міжнародної премії, яка має назву Людина, що змінила світ.

Горбачова було обрано Генеральним секретарем ЦК КПРС 11 березня 1985. Він здійснив радикальні зміни у зовнішньополітичному курсі СРСР. Для демократизації радянського суспільства Горбачов підтримав курс на гласність і перебудову, а також зробив кроки до поліпшення відносин з капіталістичними країнами шляхом підписання договорів з роззброєння і виведення військ з Афганістану.

15 березня 1990 Михайла Горбачова було обрано президентом СРСР - першим і останнім в історії Радянського Союзу. У тому ж році йому була присуджена Нобелівська премія миру.

Після провалу серпневого путчу в 1991 році Горбачов оголосив про складання повноважень Генерального секретаря ЦК і про вихід із КПРС. 25 грудня того ж року, після підписання Біловезьких угод, він заявив про припинення своєї діяльності на посаді президента СРСР і підписав указ про передачу управління стратегічною ядерною зброєю президентові Росії Борису Єльцину.

Зараз Горбачов продовжує давати оцінки міжнародним процесам та внутрішньополітичній ситуації в Росії. Напередодні свого ювілею екс-президент СРСР порадив правлячому в РФ тандему поділитися владою з народом і не зазнаватися.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також