Група біологів виростила нові судини в хворому серці лабораторних мишей

10
0

Вчені вважають, що використовуючи такий підхід, в майбутньому можна буде "вирощувати" нові судини в самому серці людини без введення в нього ззовні клітин.

Міжнародна група біологів зуміла відновити роботу серцевого м'яза у мишей, які перенесли інфаркт, виростивши нові судини прямо у них в серці, пише журнал Nature Biotechnology.

Група біологів під керівництвом Кеннета Чена з Гарвардського університету і Каролінського інституту (Швеція) знайшла спосіб відновити серцевий м'яз у лабораторних мишей, у яких був штучно викликаний інфаркт міокарда.

Для відновлення кровоносних судин вчені використовували синтезовані молекули рибонуклеїнової кислоти (РНК), що кодує васкулоендотеліальний фактор росту А (VEGF -A), який стимулює зростання судин. РНК вводилася за допомогою ін'єкції в клітини ураженого інфарктом серцевого м'яза.

З'ясувалося, що коли ін'єкцію робили не пізніше, ніж через 48 годин після інфаркту, спостерігалося значне виживання в порівнянні з контрольною групою. VEGF-A стимулював у мишей розвиток стовбурових клітин певного типу, що перебувають у серцевій тканині. В результаті з них виросли нові кровоносні судини, що доставляють до міокарда кров, насичену киснем.

Вчені вважають, що використовуючи такий підхід, в майбутньому можна буде "вирощувати" нові судини в самому серці без введення в нього ззовні клітин.

Наразі учені готуються до випробувань на інших тваринах, а також розробляють нові способи доставки молекул РНК до ураженого серцевого м'яза.

Нагадаємо, в минулому році вчені провели два дослідження, присвячені проблемі репаративної регенерації м'язової тканини серця, що частково відмирає при інфаркті міокарда. Результати робіт показують, що хоча абсолютна більшість кардіоміоцитів (клітин серцевого м'яза) володіє дуже низькою здатністю до поділу, застосування генетичних методів може стимулювати процес їхньої проліферації, завдяки чому відбувається ефективне відновлення тканини міокарда.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також