Губернатор Ледида каже, що колядує з трьох років

12
0

У суботу, 21 січня, в обласному музеї народної архітектури та побуту відбувся фестиваль колядок. Взяти участь у веселому дійстві приїхали бетлегеми з кожного району області. Послухати колядки та щедрівки завітали керівник краю Олександр Ледида та його заступник Іван Качур.

У «старому селі» Закарпатського музею народної архітектури та побуту людно – заспівати колядки до Ужгорода приїхало майже два десятки фольклорних колективів області.

Фестиваль «Коляди у старому селі» - це показ різдвяних традицій багатонаціонального Закарпаття. Наймолодшим учасникам фестивалю всього по 6-7 років, найстарші – вже пенсіонери. Об’єднує  всіх любов до різдвяної пісні та закарпатських звичаїв.

Начальник обласного управління культури Юрій Глеба не тільки долучається до організації фестивалю, а й сам бере в ньому участь. Розповідає: сьогодні в Ужгород приїхало багато цікавих колективів:

– До прикладу, незвичайним обіцяє бути виступ фольклорного колективу з Хустського Боронява. У них дуже багатий репертуар та костюми. Серед героїв бетлегему можна побачити навіть «шаркань» - злого духа, уособленого у змії. Ці традиції та герої походять ще з угорської міфології.

– Сьогодні тут співають колективи з різними фольклорними традиціями – представлені нацменшини краю, - зауважив очільник області Олександр Ледида. – Такі фестивалі не тільки демонструють розмаїті  різдвяні звичаї, а й повертають у дитинство. Пригадую, моєю улюбленою колядкою змалку була «Дивная новина». Вона нескладна, і я, будучи трирічним хлопчиком, легко вивчив її разом з бабусею.

Фестиваль триватиме весь день. Спочатку любителі народної творчості зможуть послухати коляди зі сцени, яка розташована в центрі «старого села». Також колективи зустрічатимуть гостей у хатинках – кожен у тій, що привезена з його рідного району. 

Дійство завершує цикл різдвяно-культурних заходів на Закарпатті.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також