Яблуня - поширені шкідники і хвороби

38
1

Початківцям садівникам, які вирішили посадити на своїй ділянці яблуню, в першу чергу варто докладніше дізнатися, до яких хвороб і шкідників дерева найбільш сприйнятливі.

Звичайно, можна вибрати такі сорти, характерними особливостями яких є стійкість до них. Але навіть в цьому випадку не завжди вдається уникнути неприємностей. Та й комахи і грибкові захворювання - не єдині вороги фруктових.

Тварини

Якщо на ділянку забреде гуляюча поруч корова, коза або свиня, є великий ризик, що яблуня сильно постраждає. Тому важливо подбати про міцне паркані заздалегідь. Особливо це актуально для ділянок, що знаходяться в приватному секторі.

У зимовий період поласувати корою дерева не проти зайці і миші. Найефективніший спосіб позбутися від них або зменшити їх кількість на території - завести кішку і собаку.

Можна також захистити стовбур деревця, якщо на зимовий період обернути його будь-яким матеріалом. Такий спосіб також допоможе приховати її від сонця. Адже сонячні опіки також небезпечні, як комахи і грибкові захворювання.

Яблунева плодожерка

Цей шкідник небезпечний для багатьох культур, але особливо для плодових дерев. Самки молі відкладають яйця, які проникають всередину плодів, вбиваючи тим самим весь урожай. Неймовірно важко контролювати більшу популяцію, але все ж це можливо. Не можна допускати, щоб восени під деревами утворювалося велика кількість Падалки і листя. Таке сміття ретельно прибирають і вивозять на звалище.

Бактеріальний опік

Це надзвичайно руйнівний бактеріальне захворювання, що вимагає видалення уражених частин дерева, як тільки починає поширюватися інфекція. Про те, що плодова рослина уражено цією хворобою говорить прояв потворних, сочаться виразками наростів на гілках дерев. Вони найчастіше вражають м'які новоутворення, тому слід звести до мінімуму позднесезонние підгодівлі і припинити надмірні поливи в період цвітіння. Це кращий спосіб запобігти цьому захворюванню.

Мучниста роса

Знайомий ворог рослин для багатьох садівників і городників, який чимало може попсувати їм нерви. Помітити його можна по легкому білому нальоту, що покриває скручене листя. Заражені квіти на яблуні придбають зеленуватий відтінок і не дасть свого плоду. У боротьбі з такою напастю пропонують використовувати різні фунгіцидні засоби. Зараз відчутного дефіциту в них не спостерігається. Залишається лише підібрати оптимальний варіант і використовувати фунгіцид згідно з інструкцією.

Парша яблуні

Грибок, що вражає листя і плоди, послаблює дерево і робить фрукти неїстівними. Виявляється у вигляді нерівних темних плям на плодах і листках. Хвороба поширюється частіше у вологі дощові дні весни і літа. Найкраще з даними грибковим захворюванням справляються фунгіцидні препарати.

Краща профілактика різних захворювань яблунь - знання. Кожен садівник хоч раз у житті стикався з проблемами, пов'язаними з шкідниками і хворобами плодових дерев. Якщо вчасно помітити перші ознаки їх появи, можна врятувати не тільки майбутній урожай, але навіть самі фруктові дерева від загибелі.

Коментарі

И
Игорь

Доброго времени суток, отличная статья. У меня заболелая яблоня мучистой росой, вылечил средством Магникур Фино. Покупал, кому интересно у https://new-seeds.com.ua/ru/gear/fungicidi.html Очень доволен результатом. РЕКОМЕНДУЮ!

Читайте також