Ядерне паливо возитимуть через Закарпаття: В Угорщині за допомоги Росії почали будівництво АЕС «Пакш-2» (ФОТО)

27
23

«Росатом» розпочав будівництво АЕС «Пакш-2» в Угорщині. 20 червня 2019 року на майданчику спорудження АЕС «Пакш-2» відбулася урочиста церемонія, присвячена початку зведення перших будинків будівельно-монтажної бази.

Будівництво буде відбуватися за участю Росії, планують звести більше 80 об'єктів, серед яких адміністративні будівлі, монтажні цехи, склади. Всі ці об'єкти необхідні для забезпечення будівництва двох енергоблоків АЕС в майбутньому.

Нагадаємо, у кінці 2014 року Росія і Угорщина підписали документи про будівництво на єдиній в Угорщині АЕС «Пакш» нових (п'ятого і шостого) енергоблоків з реакторними установками за російським проектом ВВЕР-1200. Росія виділила Угорщини на проект «Пакш-2» державний кредит до € 10 млрд, що склало 80% загальної вартості робіт в € 12,5 млрд.

«З точки зору довгострокової конкурентоспроможності угорської економіки вкрай важливо, щоб угорські підприємства і населення були забезпечені дешевою вітчизняною електроенергією», — підкреслив під час відкриття Янош Шулі, міністр без портфеля, відповідальний за розширення АЕС «Пакш».


Міністр зазначив, що атомні електростанції виробляють електроенергію в промислових масштабах без викидів вуглекислого газу. Тому основою кліматичної політики Угорщини є довгострокове збереження ядерних потужностей разом із зростанням частки сонячної енергетики. Міністр нагадав, що в даний час одна третина потреби країни в електроенергії забезпечується за рахунок закупівлі електроенергії, виробленої на вугільних станціях в сусідніх з Угорщиною країнах. Тому проект АЕС «Пакш-2» має ключове значення не тільки з точки зору досягнення цілей щодо захисту клімату, а й для скорочення залежності від імпорту, зазначив Янош Шулі.

Натомість підрозділ "Грінпіс" в Угорщині неодноразово звертався до парламенту країни, аби він відмовився від проекту розширення АЕС "Пакш". Адже схвалення проекту поставить Угорщину в енергетичну залежність від одного виробника енергії на найближчі 60-70 років.


До речі, якщо угорську АЕС "Пакш" збудують, то російське ядерне паливо планують возити через Україну — а саме через Чоп і Мукачево.

Нагадаємо, що за уряду Януковича, 17 жовтня 2012 року у Києві було підписано Угоду між урядом Російської Федерації, урядом Угорщини і Кабінетом міністрів України про співпрацю у сфері перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Угорщиною через територію України.

Транспортувати відходи планують через Закарпаття, що певною мірою загрожує і безпеці України. Адже сторони домовились, що пунктом передачі ядерного палива буде залізнична станція Чоп із перестановкою колісних пар у Мукачеві.

Сама АЕС "Пакш" знаходиться за 460 км від Ужгорода.

Коментарі

В
Вонг

Тупые комменты на пустом месте.Это только транзит в спец контейнерах.Никто почему то не говорит сколько выброшено в Закарпатье хим.премикса , сколько вырубили Карпат.....и.т.д.

1
15.07

Вин лепошi так уже задовбали шо то капец. Ходете туй написуэте и ще цей Мукачево нет спецiально подливать масла мол то Росiя . Но чогось то до мадярiв не йдете пiкетувати би не возили ядерноэ а Росiя вам видна

Т
Троцкій

Дуже цікаві тут люди коментують. Одні кажуть- не сци,все уже отравлено до нас, якщо і впаде на землю радіоактивний контейнер у Чопі, нич страшного. Інші чекають когось щоб той протестував. Ще є Знавець Ядерної Фізики, але йому ближче до Києва хто просвітить? Все світиться, світиться новий.....

Д
дідови

Діду а самому слабо "шествіє" по городу проти перевозок радіоактивних отходів організовати і провести? Што галичани чи марсіани ти мають організовувати? З чого ти взяв, што тобі кось в сій жизні за штось довжен? Не довольний - подняв гузицю, шивили булками і проводь "шествіє" по центру города.

Ю
Юлия

Экология тут полное дерьмо . Давно не считаю Мукачево курортным городком . В довесок ещё и транспортировка ядерных отходов начнётся . С нашей прогнившей системой я вообще сомневаюсь что кто-то будет печься о нашей безопастности .

Д
Дідо

Нема кому з цим боротися. Приклад по Пістрялову в свій час Волощук показав, що з думкою народу рахуються, але на жаль його серед нас вже нема. Так а де та нова смартфорна поросоль, де ті грандоїди - так званні громадські активісти, прогалечанські пудсосники. Дись те? Ци лем Факильно-бандеровські шествіє вмієте по центру города проводити

В
вата

леса вырубили, воду загрязнили, воздухом невозможно дышать - каждый второй аллергик, овощи и фрукты есть невозможно из-за химикатов, которые никто не нормирует, мясо нафаршировано антибиотиками но все же взволнованы какой-то абстрактной угрозой это же интереснее, чем заставить соседа не портить атмосферу своим вонючим драндулетом или власти города покосить борщевник)

Ю
Юлия

До голосо. На самом деле сме@уечки х@евые .

Г
Голесо

Юлька проблеми у тебе)))Ти Карпати глянь лисі,вот то боль,без урана задихнешся))прицепом буде іхати з пасажирським поіздом?!)Там контейнери,спец для перевозки...не переживай тебе не заціпить))чуток ночью будеш світитися))то модно)) Мзду ліпше зберайте за транзіт,всім буде хорошо))"а если таки хочеш заработать,то продавай машинистам поезда,охлаждающие напитки")))

О
Оконар

За весь час історії людства було декілька ядерних аварій на АЕС і ні одної аварії з відпрацьованим паливом на залізниці , тож не переживайте так, краще переживати щоб наші колії виявилися придатними для переїзду таких вантажів. Це вже питання до Львівських Залізничників

5
555

Ти розкажи чий ти бот . Бо по коментарях у попередніх статтях то ти точно не закапатець я якийсь лопух заперевальний який хоче нас учити жизни...Якщо в тебе були елентарні знання в ядерній фізиці то знав би що доказову базу при опроміненні зібрати можна але фахів не є ,а при певних діях все можна оформити під нещасний випадок нічого робити.А хто що рф доказав танки їздять по Україні а їх там нет...

Й
йовжі

Я не спорю, кому то хочется рисковать за чужое добро?! Но! Теперь кудой возят топливо с России? Через Хорватию, или Австрию?

Ю
Юлия

К Арику . Ты читать умеешь? Транспортировать РАО собираются через Закарпатье , что в определённой мере угрожает безопастности . Первоз ядерных материалов а также транспортировка радиоактивных отходов будет совершаться с остановкой в Мукачево .

А
Арик

Справка для дебилов : в Украине 4 АЭС с 15 энергоблоками.Самая дешевая электроэнергия.АЭС не загрязняет окружающую среду в отличии от ТЭЦ

Т
Троцкій

До 555. Розкажи - що ти прийняв?

І
Іменник

Молодці мадяри, не треба їм сонячних батарей, хотят нормальну електрику і дотримуватися засобів безпеки.

Ю
Юлия

А кто кого просвещать будет ? Будут ссать в уши что все «в межах нормы» , будем дохнуть как мухи , а что ? У нас и так перенаселение планеты . Транспортировка это большие деньги .

5
555

А де наше СБУ у нас дефакто війна рфкойю? Перезбагатять ТВЕЛИ трохи "того сього' і "ми нивчом не виновати". Хто просвітить? Як там всьо забиває і фонить не дивлячись на захист. Десь ближе до Києва і світися світися новий......

V
Volodymyr

ахахх Зеля дякую

П
Правдоруб

Треба БЛОКУВАТИ!!!

Б
Букі

Вся Європа будує сонячні електростанції і вітротутбіни, а мадяри хочуть Чернобиль собі построїти

Ю
Юлия

Ппц экологии . Тут и так куча раковых больных , станет вдвое больше

С
Смотрящий

От тепер, будете знати , що таке контрабанда)))

Читайте також