Як голосувала Україна: На виборчих дільницях справляли весілля, билися і вмирали

13
0

Всі, хто не полінувався і проголосував, відразу помітили фішку нинішніх виборів - довжелезні черги. Причина - безрозмірні бюлетені.

БРОДСЬКИЙ ОБЛАЯВ "ТУПУ КОМІСІЮ"

Михайло Бродський - голова Держкомпідприємництва і відомий інтернет-блогер - простояв з дружиною в черзі півтори години, а потім плюнув і пішов. ". Як все це огидно Всі лізуть без черги, розмови жах, і комісія тупа Більше не витримав.", - Написав він у своєму щоденнику.

Абсолютним же рекордсменом по чергах стане, мабуть, Львівська область. Там на виборчих дільницях людям доводилося по годині вистоювати спочатку, щоб зареєструватися, а потім ще стільки ж, щоб проголосувати. Крім того, у Львові видавали найдовший бюлетень для голосування по міському та обласному радам - в метр завдовжки!

АХМЕТОВ СТОЯВ У ЧЕРЗІ? З МАМОЮ?

Перші особи Харкова - Добкін, Кернес, Аваков - чесно відстояли черги. Стояли в них і мер Одеси Едуард Гурвіц, і президент ФК "Шахтар" Рінат Ахметов. На ділянці останній з'явився разом з мамою Някіе Насрединівна. Свої позначки у виборчому бюлетені відомий політик і бізнесмен зробив буквально за кілька секунд. І відразу ж пояснив журналістам: "Я думаю, не секрет для всіх, за кого і за що я сьогодні проголосував: за зміни на краще".

Після чого Ахметов влаштував справжню фотосесію з роздачею автографів виборців і шанувальникам.

Але більше за все ці вибори запам'ятвуються молодятам з Чернігівської області. На ділянці в Будинку культури села Петрівка Щорського району відсвяткували весілля! Так що бажаючим можна було не тільки проголосувати, але й потанцювати і навіть випити і закусити.

КАНДИДАТ У ДЕПУТАТИ ТАК І НЕ ВСТИГ ПРОГОЛОСУВАТИ

Одне з головних ПП виборів - смерть у Донбасі кандидата в депутати від партії "Сильна Україна" Докучаєвського міськради 56-річного Павла Тарасенкова.

Він працював головним інженером Волноваської виправної колонії № 120. Останнім часом у нього були проблеми з серцем, за три тижні до виборів він ліг в лікарню. У день виборів стався серцевий напад, і він навіть не встиг проголосувати ...

МЕРТВИЙ ПЕНСІОНЕРИ ПІВТОРА ГОДИНИ ЛЕЖАВ БІЛЯ ВХОДУ

До 18,00 на ділянках померло щонайменше три виборця - в Західній Україні, в Криму та Дніпропетровську.

У Дніпропетровську трагічний випадок стався рано вранці. Голосувати прийшов 64-річний Василь Петрович Щербина. У пенсіонера було хворе серце. Дружина умовляла його не ходити на вибори й залишитися вдома, але старий відповів: "Борг є борг". Через великого скупчення людей у приміщенні Щербині стало погано, він вийшов на ганок подихати свіжим повітрям і втратив свідомість.

- Я дзвонила на "швидку" тричі, але приїхала вона тільки через 40 хвилин, - розповіла "КП" голова дільничної виборчої комісії Олена Булгаріна. - Дідусь помер приблизно за 10 хвилин до цього.

Тіло пенсіонера півтори години лежало перед входом, поки не приїхала машина для трупів перевезення.

ВИБОРЦЯ ВИРВАЛО В УРНУ З БЮЛЕТЕНЯМИ

У всіх випадках причинами називають задуху і довгі черги. Одного виборця в Трускавці взагалі знудило прямо у виборчу урну! Щоправда, за словами очевидців, цей чоловік з'явився виконувати громадянський обов'язок "під мухою".

А в Сумах виборець побився з членами комісії. Він спробував винести свій бюлетень, зупинили а його. У результаті бійку рознімала міліція. Вибачившись і пославшись на те, що його чекають маленькі діти, забіяка сів на велосипед і поїхав.

Питання руба

Чим запам'ятаються нинішні вибори?

Олександр Горянчік, експерт Українського центру незалежних економічних досліджень:

- Уже очевидно, що це голосування запам'ятається рекордно низькою явкою. І, на мій погляд, одна з причин цього - дуже коротка виборча кампанія. Адже частина депутатів обирають по мажоритарних округах, вивчити всіх кандидатів за місяць просто нереально. Втім, на підсумки виборів низька активність громадян ніяк не вплине. А ось строки, які давалися на підготовку, також стали причиною всіх організаційних проблем у регіонах, про що впродовж дня інформували партійні штаби.

ДО РЕЧІ

Якими ще курйозами запам'ятався день 31 жовтня

* У Бродах на вибори покликали 13-річну дівчинку. Причому запрошення в цьому році їй помилково вислали вже вдруге. І на цей раз батьки привели її - випадок на всякий. Але проголосувати вона не змогла: немає паспорта ...

* У Львові членом дільничної виборчої комісії № 11249 числиться 6-місячний Струк Ігор Любомирович, що народився 21 травня 2010!

* У виборчі бюлетені закарпатського міста Мукачево помилка вкралася. Було зазначено, що вибори відбудуться 32 жовтня.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також