Як перевірити якість добрив?

59
0

Внесення добрив є невід’ємною складовою процесу вирощування сільськогосподарських культур на великих ділянках агрофірм. Вони допомагають покращити живлення, стимулюють розвиток кореневої системи та набір вегетативної маси, а також закривають дефіцит різних елементів для кращого росту.

Проте, забезпечити ці та інші результати можна тільки у випадку використання якісної продукції. Перевірити це самостійно дуже важко, тому важливим є аналіз добрив, який проводиться в лабораторних умовах. В цій статті пропонуємо детальніше дізнатись про цю процедуру та місця, де її можуть виконувати .

Що включає аналіз добрив?

Так називається одна з послуг спеціалізованого закладу – агролабораторії. Вона передбачає виконання комплексу дій, направлених на визначення певних характеристики та показників добрив. За її результатами можна дізнатися хімічний склад переданих на експертизу добрив, а також інші важливі дані про них.

На аналіз приймаються практично всі види підживлення. Йдеться про мінеральні, органічні, а також мікробіологічні різновиди. Всі вони перевіряється за допомогою спеціальних реагентів та обладнання. Вони підбираються індивідуально в кожному випадку, саме тому варто спочатку проконсультуватися з експертами.

За якими показниками перевіряється якість добрив?

Для аграрії в основному важливо знати, чи відповідає кількість елементів в підживленні заявленим характеристикам. Крім цього, їм потрібно дізнатися, чи обрані ними види не є підробкою. Відповіді на ці питання допомагають знайти в лабораторії. Для цього фахівці проводять дослідження, під час яких визначають наступні показники:

  • рівень кислотності;
  • тип та кількість елементів;
  • форми азоту (загальний, амідний, нітратний і т. д.);
  • фульвокислоти;
  • наявність складової органічного походження;
  • масову частку аміачної селітри;
  • вологість.

Можуть визначатися також інші характеристики, в тому числі сухого залишку та зольності. Все залежить від конкретного запиту

Як перевірити якість мінеральних та органічних добрив?

Для цих видів підживлення застосовуються різні технології. Якщо потрібно визначити вміст складової органічного походження, тоді виконується аналіз органічних добрив. В процесі фахівці визначають частку біогумусу, а також масову частку хімічних елементів. Крім цього, може виконуватися аналіз мінеральних добрив.

Ця процедура передбачає перевірку десятків різновидів речовин цієї категорії. Серед них хімічні меліоранти (гіпс, вапнякове борошно, крейда), азотні (аміачна селітра, карбамід, КАС і т. д.), фосфорні (суперфосфат, фосфатне борошно) та калійні (хлористий калій, сірчанокислий калій). За допомогою спеціальних реагентів можна визначити також якість комплексних добрив. Йдеться про нітроамофоску, калійну селітру та амофос.

Поради, як відрізнити підробку

Кожному аграрію, який вкладає достатньо великі інвестиції в придбання добрив, хочеться знати, яким чином можна відрізнити неякісні аналоги продукції. В цьому випадку варто враховувати, що вона представлена в двох формах: рідкій та сухій. В другому випадку іноді можна помітити зовнішні відмінності. Це стосується кольору, структури, розміру та інших характеристики.

Якщо ж вибираються рідкі добрива, тоді зробити це без спеціального обладнання майже неможливо. Для визначення підробки необхідні спеціальні реагенти та обладнання. Саме тому, варто звертатися з таким запитом до агролабораторії. Це не тільки забезпечить отримання достовірної інформації, а ще й допоможе зекономити гроші.

“Джерело: microbiolaba.com”

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також