Як правильно обслуговувати мотоблок - прості поради від експертів

54
0

Легка агротехніка, така як мотокультиватори чи мотоблоки, полегшує дачникам і фермерам важку працю з обробки землі та збиранню врожаю.

Щоб продовжити експлуатаційний ресурс техніки, потрібно суворо дотримуватись правил догляду та технічного обслуговування всіх механізмів мотоблоку. Для цього потрібно знати тип агротехніки, конструкцію двигуна, та уважно прочитати інструкцію виробника.

Класи мотоблоків, їх особливості

Насамперед мотоблоки поділяють за потужністю:

  1. Важкі - оснащені бензиновими або дизельними ДВЗ потужністю понад 13 кінських сил з водяним охолодженням. Використовують багатошвидкісну коробку передач, численні навісні пристрої. Виконують повний спектр сільськогосподарських операцій.
  2. Середні - комплектуються чотиритактним бензиновим двигуном (6-12 к.с.) з повітряним охолодженням, редуктором перемикання передач. Імпортні мотори "Субару", "Хонда" чутливі до якості бензину. Підходять для оранки багаторічної цілини, покосу сухостою.
  3. Легкі. Для цього класу застосовуються двотактні бензинові ДВЗ потужністю до 6 к.с. При малій вазі обмежені функціонально.

Повну технічну інформацію ви дізнаєтесь в будь-якому магазині. Обирайте мотоблоки у перевірених продавців і обов’язково отримайте гарантію виробника, яка надає право сервісного обслуговування. Замовити мотоблок з доставленням по Україні можна в інтернет-магазині Optoweek.com.ua за посиланням https://optoweek.com.ua/uk/motobloky. На сайті можна придбати садову техніку з вигідними знижками.

Щоденний та сезонний догляд за механізмами

У напружені періоди (під час весняної оранки, культивації, збирання врожаю) рекомендації виробників щодо щоденного огляду, очищення, миття агротехніки виконати важко. Тому ці процедури вимушено виконуються після закінчення робіт або в поодинокі вихідні. Обов'язкова щоденна діагностика включає огляд двигуна на масляні течі, перевірку правильності установки фрез, навісних пристроїв, регулювання ходу тросиків зчеплення та дросельної заслінки. Регулярно проводяться перевірки рівня моторного масла.

При пізньому закінченні та ранньому початку робіт не обов'язково щодня зливати пальне, як рекомендують матеріали з інтернету. Пальне з бака, масло з картера двигуна, трансмісійна рідина з редуктора зливаються перед тривалим зберіганням мотоблока. Під час встановлення важкого мотоблока на зимове зберігання рекомендується використовувати підставки для розвантаження коліс.

Просте технічне обслуговування

Основні операції технічного обслуговування спрямовані на продовження експлуатаційного ресурсу двигуна. Перед початком експлуатації нового або відремонтованого двигуна, рухомі частини (поршні, шатуни) повинні пройти обкатку. Для цього двигун заводять на годину без навантаження. При неповному завантаженні техніка повинна відпрацювати 5 годин.

Самостійне техобслуговування включає:

  • перевірка рами на тріщини, деформації;
  • перевірка стану повітряного фільтра (змінні фільтруючі елементи з пластику або паперу замінюються через 50 годин);
  • чищення паливного фільтра;
  • замір рівня масла в картері (масляне голодування призводить до перегріву, посиленого зносу поршнів, циліндрів, пробою прокладки);
  • заміна мастила циліндрів (через 25 годин експлуатації або в міру помутніння, забруднення механічними частинками);
  • заміна трансмісійної рідини КПП (проводиться раз на сезон, для імпортних моделей потрібно використовувати лише рекомендовані марки);
  • регулювання натягу тросиків зчеплення, дроселя (проводиться обертанням регулювальних гайок, стопорних болтів);
  • заміна свічок запалювання (раз на сезон або за прогаром);
  • підкачування коліс, перевірка люфтів ступичних підшипників.

Процедури заміни масла проводяться за інструкцією. Обов'язковою є правильна послідовність зняття та встановлення кришки наливної горловини, пробки зливного отвору. Власними силами не рекомендується рихтувати, заварювати рами, замінювати підшипники маточини, ролики та натягувачі ланцюгових та ремінних передач.

Складне техобслуговування та ремонт

Самостійно провести складне техобслуговування важкого мотоблока, діагностику несправностей, ремонт або заміну двигуна не підготовленому дачнику складно. Якщо у вас немає потрібної кваліфікації та практичного досвіду, не рекомендується самостійно знімати головку блоку циліндрів, деталі циліндро-поршневої групи, розбирати зчеплення, редуктор (коробку передач), замінювати фрикційні диски. Складністю відрізняються роботи з рампами палива, насосами високого тиску, паливопроводами дизелів. Для пошуку складних несправностей поточного або капітального ремонту ДВЗ, заміни зношеного двигуна краще звернутися до сервісного центру виробника, до автомеханіків спеціалізованої СТО.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також