Як правильно заправляти СБПЧ

182
0

На перший погляд, система безперервної подачі чорнила може здатися складною, але насправді з її підключенням впорається і недосвідчений користувач.

Системи безперервної подачі чорнила (СБПЧ) призначені для струменевих принтерів та замінюють собою картриджі. Такий пристрій позбавляє користувача зайвих проблем, пов'язаних із частою заміною витратних матеріалів, і в цілому полегшує повсякденну експлуатацію принтера. Але особливо ця система користується попитом серед тих, кому доводиться регулярно роздруковувати велику кількість кольорових зображень. Середньостатистичні картриджі вміщують трохи більше 20 мл фарби, а СНПЧ - понад 100 мл. Крім того, чорнило для систем безперервної подачі набагато дешевше за фірмові.

Як підключити СБПЧ до принтера?

Потрібно методично дотримуватися правильної послідовності.

Правильний порядок підключення виглядає так:

  1. Встановити заправлену СНПЧ збоку від принтера та розправити шлейф.
  2. Увімкніть принтер і почекайте, поки він просигналізує про необхідність заміни картриджів.
  3. Підняти кришку друкуючого пристрою і за потреби натиснути кнопку, яка висуває картриджі в потрібне положення.
  4. Висмикнути шнур живлення принтера, відключивши його від живлення. Встановити картриджі у їхні робочі слоти.
  5. Встановити біля картриджів пластикову планку та з'єднати її зі шлейфом СНПЧ.
  6. Переконатись, що шлейф не заважає вільному пересуванню внутрішньої каретки, та опустити кришку.
  7. Вийняти кольорові заглушки із СБПЧ для принтера та на їх місце встановити повітряні фільтри.
  8. Знову увімкнути принтер. Використовуйте кнопку “OK”, якщо він потребує заміни картриджів. Натисніть кнопку для обнулення чіпа і утримуйте кілька секунд, потім знову OK.
  9. Якщо все було зроблено правильно, принтер готовий до роботи.

Як правильно заправити СБПЧ?

Процес заправки відрізнятиметься в залежності від типу системи безперервної подачі чорнила для принтера. Крім оригінальних СБПЧ, також зустрічаються демпферні різновиди та пристрої з ємностями для фарби (донорами) у формі “піраміди”.

Перед заливкою чорнила в оригінальні ємності їх потрібно встановити пробками вгору. Потім слід відкрити отвори для заправки та налити туди чорнило так, щоб рівень не перевищував маркер. Після цього отвори закриваються, а ємності СБПЧ встановлюються у вертикальне положення.

У демпферних СБПЧ вставляються заглушки у повітряні фільтри. Чорнило також заливається до певного рівня, відзначеного маркером. Після цього забираються заглушки і кришки повертаються на місце.

Система подачі чорнила для принтера, що нагадує піраміду, теж має конструктивні особливості. Для дозаправки потрібно витягувати фільтри з повітряних отворів та ставити замість них заглушки. В іншому все ідентично - чорнило заливається по маркеру, кришки закриваються. Незалежно від типу використовуваної системи СБПЧ, резервуари після дозаправки повертаються на місце, а друкувальна голівка прочищається через меню “Пристрої та принтери” на ПК.

Як можна промити СБПЛ?

Промивання системи безперервної подачі чорнила може знадобитися, коли користувач вирішив змінити різновид фарби або перейшов на продукцію іншого бренду. Якщо відмовитись від цієї процедури, наслідки можуть бути неприємними – від погіршення якості друку до поломки принтера.

Послідовність дій має бути такою:

  1. Відкрити заправні отвори на донорах.
  2. Видалити залишкову фарбу за допомогою чистого шприца.
  3. Акуратно зняти чіпи з картриджів за допомогою викрутки.
  4. Відкрити викруткою пробки у верхній частині картриджів. Видалити чорнило шприцом, що залишилося.
  5. Знову скористатись викруткою, щоб від'єднати картриджі від шлейфу СБПЧ.
  6. Залити промивну рідину в ємності безперебійної системи подачі чорнила і трохи струсити їх.
  7. Відкрити повітряні щілини, опустити шлейф СБПЧ у заздалегідь підготовлену посудину і почекати, доки витече рідину.
  8. Почекати, поки донори та шлейф повністю висохнуть.
  9. Встановити нові картриджі, але зі старими чіпами. Завдяки цьому вдасться уникнути змішування фарб.

Якщо все було зроблено правильно, пристрій СБПЧ має працювати нормально. Воно не вплине негативно на роботу принтера загалом.

Як прибрати повітря зі шлейфу СБПЧ?

Іноді може виникнути ситуація, коли користувач не встежив за мінімальним рівнем фарби, через що в систему безперервної подачі чорнила (СНПЧ) потрапило повітря. У такому випадку потрібно увімкнути принтер, почекати поки картриджі перемістяться в ліву сторону і видерти шнур живлення. Після цього картриджі переводять у позицію для заміни, фіксатори від'єднуються.

Подальший порядок дій:

  1. за допомогою викрутки відкрити силіконові пробки зовнішніх ємностей СБПЧ;
  2. по черзі вставляти шприц без голки та піднімати поршень, доки він не почне наповнюватися;
  3. зібрати систему у зворотному порядку;
  4. увімкнути та почати використовувати принтер.

Якщо така процедура вам здається занадто складною, то є шанс вирішити проблему більш простим способом. Можна спробувати перевести принтер і СНПЧ у робоче положення, потім витягти дрібні заглушки, щоб повітря вийшло в процесі друку.

Систему безперервної подачі чорнила або будь-якому іншому місті можна здати для ремонту в сервісний центр. Але більшість проблем, пов'язаних з принтерами та комплектуючими, за певного вправності можна вирішити і самостійно.

Як часто потрібно використовувати СБПЛ?

Такий пристрій як СНПЧ можна купити тільки в тому випадку, якщо ви плануєте користуватися принтером регулярно. Інакше друкуюча голівка може засмічитися або засохнути. Рекомендується використовувати принтер як мінімум 3 рази на тиждень, незалежно від його моделі та належності до певного бренду.

Існує думка, що принтери Epson більше пристосовані до довгострокових пауз у використанні, ніж Canon та інші. Але цю гіпотезу краще не перевіряти на практиці, тому що тривалий застій може призвести до сумних наслідків (аж до виходу принтера з ладу).

СНПЧ у Харкові та інших містах часто стає причиною поломки друкарських апаратів. Будь-який пристрій має правила експлуатації, яких потрібно дотримуватися. Крім того, що принтер потрібно регулярно використовувати за призначенням, його також не можна тримати поблизу опалювальних приладів та під прямим сонячним промінням. А якщо планується довгостроковий від'їзд, рекомендується віддати принтер комусь із друзів або знайомих, щоб він не простоював. Або як варіант, його можна здати на зберігання в сервісний центр.

Де найкраще купити СБПЧ?

Системи безперервної подачі чорнила та всі необхідні комплектуючі для принтерів можна замовити з доставкою в інтернет-магазині p.ua. Якщо ви шукаєте торгову мережу, яка спеціалізується саме на принтерах друку, то наш магазин порадує вас широким асортиментом, продукцією відомих брендів і якісним обслуговуванням.

Практично будь-яка сучасна техніка Epson, Canon, HP та інших компаній представлена на сайті, її можна замовити, заповнивши просту форму. Системам СБПЧ присвячений цілий розділ, тому кожен покупець зможе вибрати щось собі. У нас є не тільки гарний вибір пристосувань для друку, але й величезний розкид цін.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також