Як у ХІХ столітті на вулиці Пушкіна в Мукачеві продавали сіно, а на площі Кирила і Мефодія корів (ФОТО)

16
1

Цікаво, що майже у кожного товару був своя відведена ділянка для продажу та навіть день, в який можна було продати чи купити різноманітне добро.

Мукачево від часу свого заснування невпинно розвивалось. Стало культурним та промисловим центром для навколишніх населених пунктів. Тому недивно, що саме в цьому місті збирались ярмарки. І, можливо, нічим не поступались, всім відомому, сорочинському ярмарку, адже знайти тут можна було все. Худоба, посуд, знаряддя праці, одяг і звісно ж корчму, яка пригощала відвідувачів ярмарки.

Найцікавіше, що люди сюди йшли переважно пішки. Тільки заможні могли дозволити собі приїхати на бричці. А шлях, подекуди, тягнувся на десятки кілометрів. Тож і доводилось селянам виходити звечора, або о 4-5 годині ранку та долати неабиякий шлях, щоб зранку вдало продати свій товар, або купити щось необхідне для господарства.

Ярмарок в Мукачеві мав чітку структуру. До прикладу, на початку ХХ століття для кожного товару було своє місце продажу. Горщики, тарілки та інші вироби з глини продавали позаду римо-католицької церкви. Ця ділянка так і називалась серед людей – «Гончарний ярмарок». Щоб придбати сіно, треба було йти на вулицю, яка тепер носить назву – Пушкіна. Причому, по правий бік продавали сіно, а по лівий – вироби з дерева. Худобу можна було придбати просто на площі Ринковій. Це центральна площа, яка зараз називається Кирила та Мефодія.

Також ярмарки мали спеціально визначені дати проведення. Наприклад ,все угорські торговиці збиралися 6 разів на рік. І навіть мали чіткі дні. 7 січня, 19 березня, 24 квітня, на свято Трійці, 29 серпня, 12 листопада. Ярмарки тривали не один день. Спочатку продавали худобу, бо завжди найбільше цінувалася і була коштовним товаром. В другий день можна було придбати різноманітні ремісничі принади.

Окрім цього, з квітня по жовтень влаштовували міні-ярмарки, на яких продавали птицю, овець, продукти. 

Світлини, які збереглись показують,як в кінці ХІХ на початку ХХ століття наші пра-пра дідусі та бабусі вели своє світське життя. Одягали найкращі речі, збирались заздалегідь, та йшли на ярмарок, не тільки щоб купити чи продати крам, а й, як кажуть, щоб людей подивитись, так себе показати. 


Радимо також переглянути інші публікації з серії історичні кадри Закарпаття, зокрема сімейні фотопортрети, про зйомки фільму Жайворонок у Мукачеві, закарпатців у журналі LIFE та інше.

Коментарі

Д
Дякую

Дякую, усім хто готує матеріал до цієї рубрики. Це хороша ідея, і цікава історична інформація підтверджена старовинними листівками. Я багато чого чув від прабатьків, а тепер можу знову переглянути сторінки життя Мукачева. Моя вам вдячність.

Читайте також