Як відкрити власний міні-готель: покроковий план

410
0

Попри те, що готельний бізнес є досить витратним, останнім часом міні-готелів стає тільки більше, що свідчить про вигоду та перспективність цього бізнесу.

Оптимальний варіант для підприємців-початківців в Україні - класичний міні-готель на 10 номерів:

  • 3 апартаменти класу люкс із якісним і вишуканим ремонтом;
  • 7 бюджетних двомісних кімнати із двома односпальними чи двоспальними ліжками;
  • 4 одномісні номери.

При правильному підході він приносить прибутку не менше за традиційний готель. За 6-8 років можна не лише окупити повністю витрати, а й почати стабільно заробляти.

Чому міні-готель вигідніший за повноцінний готель?

Зазвичай ці терміни вважаються синонімами. Так, у них багато спільного. Але є й суттєві відмінності. Зокрема, слово «госпис», тобто міні-отель, походить від старослов'янського слова «гость», тобто перехожий мандрівник. У заможних панських маєтках для цих людей будували прості будинки з мінімальними зручностями, де вони могли переночувати, а потім продовжити свій шлях. Із часом початкове «hospes» було перетворене французами на більш милозвучне «hotel» (готель).

Згідно з ГОСТом, повноцінний готель потребує наявності не менше 100 номерів, має розширений спектр послуг, що залежать від кількості зірок (1-5). Однак купівля землі, будівництво й обладнання цього закладу триває довго й коштуватиме мільйони.

Тож, набагато вигідніше, простіше й швидше відкрити приватний міні-готель. Він є проміжною ланкою між готелем і хостелом. Як випливає з назви, це невеликий готель до 50 номерів, зазвичай розрахованих на 1-2 осіб, із можливістю обладнання додаткового місця. Ванні кімнати можуть розташовуватися як у кожній кімнаті, так і в спільному коридорі. Найбільшим попитом користуються 3-зіркові міні-готелі для середнього класу. Вони комфортабельні та надають клієнтам якісні послуги за доступними цінами.

Бізнес план міні-готелю

У цьому випадку чітких вимог до бізнес-плану немає. Підприємець складає його виключно для себе й на свій розсуд. Він має містити опис самого проекту, його цілей, товарів і послуг.

Насамперед необхідно проаналізувати ринок у цій ніші, попит, конкуренцію, цінову політику, конкурентоспроможність, що залежать від формату закладу та регіону, де він відкриватиметься.

Потрібно визначитися з цільовою аудиторією, локацією, персоналом та обладнанням. Фінанси слід розраховувати так:

  • 50% загального бюджету буде виділено на будівництво, купівлю або оренду приміщення;
  • 25% - на перепланування та переобладнання приміщень;
  • 15% - на ремонт, купівлю меблів, текстилю і техніки;
  • 10% - на рекламу й заробітну плату працівників.

Як обрати приміщення для міні-готелю?

Такий формат тимчасового житла підходить для людей 23-65 років - подружніх пар, які подорожують, абітурієнтів із батьками та тих, хто приїхав у відрядження. Через це є сенс розміщувати міні-готель саме в історичній частині міста, поблизу великих навчальних закладів, ділових і промислових центрів, поруч із великими ключовими об'єктами інфраструктури:

  • автобусні зупинки;
  • залізничні станції;
  • дорожні розв'язки;
  • станції метро;
  • найпопулярніші пам'ятки;
  • заправні станції;
  • вздовж автомагістралей.

Бажано, щоб поруч була зручна парковка для автомобілів і недалеко знаходилося укриття на випадок повітряної тривоги.

Найбільш бюджетним рішенням для міні-готелю буде оренда, придбання кількох квартир або частини колишнього гуртожитку. Кімнати повинні розташовуватися на першому поверсі з окремим вхом. Важливою умовою є обов'язкове переведення нерухомості в нежитлове призначення

Покроковий процес реєстрації міні-готелю:

  1. реєстрація юридичної особи для сплати зборів за спрощеною системою оподаткування та касового апарату в податковій інспекції;
  2. отримання дозволу на роботу за наявності пакету документів:
  • план будинку (поверховий), виданий БТІ,
  • проект перепланування,
  • правовстановлюючі документи,
  • заява власника,
  • документи на власність або договір оренди;
  • згода мешканців на внесення змін у перепланування й переобладнання будинку;
  1. подання документів на нерухоме майно, що перебуває у нежитловому фонді;
  2. проходження санітарного, пожежного та технічного огляду;
  3. укладання договорів з охоронною фірмою, аутсорсинговими організаціями (вивезення сміття, прибирання тощо);
  4. встановлення пожежної сигналізації та розробка плану евакуації.

Обладнання міні-готелю

Кожен міні-готель повинен мати ресепшн з адміністратором, технічні приміщення для зберігання мийних засобів і текстилю, котельню, окремі приміщення для прання та прасування білизни, роздягальню та санвузол для персоналу. Усі приміщення повинні відповідати санітарним та протипожежним нормам.

При розробці дизайн-проекту необхідно спиратися на умови, здатні забезпечити комфорт постояльцям:

  1. звукоізоляція кімнат за допомогою сучасних звукопоглинаючих матеріалів;
  2. вентиляція, бо проживання кількох гостей на невеликій площі потребує ідеального повітрообміну та системи кондиціювання не лише влітку, а й взимку, коли вікна та кватирки зачинені;
  3. площа. За регламентом на одну людину має бути не менше 5 м2;
  4. меблі та техніка мають бути новими та якісними, бо навантаження на них буде величезним. Стиль інтер'єру номерів особливого значення не має. Найпопулярніші стилі готельних номерів - класика, мінімалізм, неокласика. Головне - щоб усі елементи інтер'єру, меблі та побутові прилади гармонійно поєднувалися становили єдину композицію;
  5. текстиль - матраци, подушки, постільна білизна, які час від часу треба замінювати;
  6. розташування ліжок. Ці вимоги визначені стандартами: односпальне ліжко повинне бути не менше 0,9 на 1,8 м. Відстань між ліжками - не менше 0,5 м;
  7. ванна кімната. Крім постійного дотримання чистоти, у них є вимоги, прописані в нормах СЕС: не менше 1 унітазу на 12 гостей; 1 раковина на 6 осіб; 1 душ на 15 гостей. Якщо ви плануєте розмістити 15 осіб, вам потрібно щонайменше 2 туалети, 3 раковини та 1 душ;
  8. кабельне телебачення та інтернет. Якісний Wi-Fi потрібен не лише молодим мандрівникам. Його потужності має вистачати всім гостям і співробітникам одночасно;
  9. чистота. Необхідно вирішити питання із пранням постільної білизни та рушників. Це може бути договір із підрядниками або входити до обов'язків персоналу. Тому має бути пральні та сушильні машини-барабани;
  10. закрите місце для зберігання грошей, особистих цінних речей і документів, які клієнти не хочуть залишати в номері чи возити із собою;
  11. зона відпочинку. Дивани, крісла, тумбочки, телевізор. Бажано забезпечити мінімум розваг: журнали та настільні ігри;
  12. додаткові послуги, які дозволять значно розширити охоплення клієнтів та отримати додаткові кошти: оренда ноутбука, праски, пральної машини. Можна обладнати тренажерну залу чи бар. Якщо плануєте торгувати спиртними напоями, що буде джерелом додаткового доходу, необхідно отримати відповідну ліцензію та придбати барні міні-холодильники для готелів.

Кейтерінг і підбір персоналу

Сучасні вимоги не зобов'язують власників міні-отелей мати кухні, особливо якщо поряд є ресторан, їдальня або кафе. У багатьох подібних закладах гостям пропонують сніданок, який входить у вартість проживання. Зазвичай замовляють його доставку або готують із продуктів, що не потребують складної обробки. Утримувати повноцінну кухню - дорого й невигідно, але необхідно передбачити місце для приготування кави та чаю. Чим більше ви запропонуєте гостям, тим більше клієнтів зможете залучити. Тож, необхідно буде мати кілька наборів посуду (чи одноразове столове приладдя) й побутову техніку.

Для забезпечення безперебійної роботи міні-готелю достатньо кількох адміністраторів і покоївок, які працюють позмінно. Адміністратор може виконувати функції охоронця.

Реклама міні-готелю

За статистикою, дві третини туристів бронюють тимчасове житло онлайн. Тож, щоб не втратити левову частку клієнтів, слід вкласти кошти у створення сайту закладу та його просування в інтернеті. Окрім соцмереж, дієво розмістити дані на порталах бронювання, на кшталт Booking.com,Tripadvisor.com тощо. А далі успіх залежить від рівня обслуговування та цін на послуги.

Оптимальний варіант для нового міні-готелю без бази клієнтів - це знижені ціни при високому рівні обслуговування. Якщо підприємець вирішив відкрити за франшизою заклад, що вже функціонує в Києві чи іншому великому місті, то завдяки відомій назві та напрацьованій клієнтській базі можна підвищити вартість проживання. Також слід враховувати такий фактор, як сезонність діяльності. Високий сезон триває з травня до жовтня, низький - із листопада до квітня. Для залучення туристів у міжсезоння ефективна система знижок і бонусів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також