Як вибрати чарки?

36
0

А чи не ляснути нам по чарці? Відповідь це питання, зазвичай, не змушує себе довго чекати. Але яка вона – чарочка?

Насправді слово “чарка” має кілька значень: це і невелика ємність для міцних алкогольних напоїв на ніжці, і, власне, сама випита порція спиртного. Однак у цій статті нас цікавить саме посудина, а точніше різновиди посуду для пиття спиртних напоїв. Разом зі спеціалістами інтернет-магазину “Будинок посуду” пропонуємо розібратися у існуючих видах чарок.

Із чого пити?

Це залежить від обраного напою. Якщо йдеться про міцний алкоголь, то перевагу традиційно віддають чаркам або чаркам. Принципова різниця між цими двома ємностями полягає в їх будові: у стоси відсутня ніжка. Така судина має більшу стійкість, тому найчастіше саме стоси вибирають для застіль із високоградусним алкоголем, зокрема для горілки.

Як чарки, так і чарки виготовляються з різних матеріалів, але найбільшою популярністю користуються скляні моделі. Це їх практичністю:

  • посуд зі скла безпечний, не вбирає запахи і не впливає на смак напою;
  • скляні вироби можна мити вручну або в посудомийній машині;
  • великий вибір моделей за формою, обсягом, дизайном;
  • невисока ціна матеріалу, а отже, і готового виробу.

Стопки (або шоти) випускаються об'ємом від 30 до 100 мілілітрів. Ця ємність – склянка в мініатюрі. Стандартні форми: циліндрична та конічна. Характерна риса цього виду посуду – товсте дно.

Чарки різноманітніші. Зі стосами їх ріднить невеликий об'єм і маленький діаметр верхньої частини чаші. Це дозволяє захистити орган нюху від різкого запаху міцних напоїв. Перевагою наявності ніжки є те, що коли ви берете чарку, тепло руки не передається напою і зберігає потрібну температуру, що позитивно позначається на смаку.

Залежно від форми чарки бувають:

  • горілчаними - найпоширеніший вид із місткістю близько 50 мл, підходять для горілки, гірких настоянок та наливок;
  • лікерними – вміщують до 50 мл чистого лікеру, інші назви: кордіал, поні;
  • мадерними - вироби у формі тюльпану, вони вміщують до 75 мл кріплених та десертних вин;
  • рейнвейними — кольорові, зазвичай непрозорі моделі на довгій ніжці, які поміститься до 150 мл білих напівсухих і сухих вин;
  • лафітники - грановані конусоподібні чарки переважно для столових вин, об'єм - до 125 мл;
  • для коньяку - витончена чарка у формі тюльпану вміщує до 140 мл коньяку;
  • коктейльні - їх відрізняє коротка ніжка і місткість до 150 мл, можуть бути різної форми в залежності від складу коктейлю, що подається.

І це лише деякі найпоширеніші види чарок. Повний же барний комплект має на увазі окремі ємності для кожного наявного міцного напою.

Що стосується дизайну, то набори чарок і стопок можуть бути виконані з прозорого або кольорового матеріалу, мати грані або гравіювання, бути з хитромудрим малюнком або мінімалістичним принтом.

Подарункові набори з чарками

Комплект чарок або чарок може стати чудовим подарунком. Причому піднести такий презент можна з будь-якої нагоди: будь то день народження, новосілля чи весілля. При виборі типу посуду слід керуватися алкогольними перевагами обдаровуваного. Якщо такої інформації ви не маєте, підбирайте чарки середнього розміру, які можна використовувати для подачі різних напоїв. Хорошим доповненням до комплекту посуду стане пляшка дорогого алкоголю.

Якщо ви не можете визначитися з вибором відповідних судин, зверніться за допомогою до консультантів інтернет-магазину “Будинок посуду”. Фахівці допоможуть підібрати оптимальний варіант і за дизайном, і за ціною.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також