Як вибрати пилосос, не заглиблюючись в характеристики

26
0

В нескінченному асортименті побутових пилососів, що присутні на сучасному українському ринку, дуже легко загубитися.

Для пошуку найкращої моделі доводиться вивчати характеристики кожного варіанту, розбиратися в тому, що важливо, а що ні, та порівнювати пристрої між собою. Це зазвичай потребує багато часу. А якщо врахувати, що в магазинах присутні сотні товарів, то вибір може затягнутися дуже надовго.

Щоб заглиблюватися в характеристики не довелося, можна піти набагато легшим шляхом. Кілька останніх років в Україні діє регламент енергетичного маркування. Згідно нього техніка повинна маркуватися спеціальними енергоетикетками, за допомогою яких пилосмоки у Львові і можна буде вибирати з мінімальними затратами часу.

Яку інформацію показує енергоетикетка та як нею скористатися

На етикетці вказані літери англійського алфавіту від “A” до “G”, які в свою чергу позначені різними кольорами (від зеленого до червоного). Ці літери та кольори визначають, до якого класу по ефективності належить модель. Найкращими вважаються варіанти, позначені буквами “A” та зеленим кольором.

Визначається загальний клас ефективності техніки на основі 4-х показників:

  1. Якість прибирання.
  2. Якість фільтрації.
  3. Енергоефективність.
  4. Рівень шуму.

Пройдемося по цим пунктам детальніше.

Якість прибирання — поняття дуже точне. Раніше помилково вважалося, що вона прямо залежить від потужності приладу. Насправді ж, ця характеристика вказує лише на те, скільки електроенергії він потребує для роботи. Для якісного прибирання прибирання пилу та сміття важлива потужність всмоктування, форма та якість тасадок тощо. Щоб віднести пилосос до якось класу, його попередньо тестують на твердих поверхнях та килимах. І від того, скільки пилу та сміття залишається на поверхні, і залежить клас, до якого прилад буде віднесено.

Якість фільтрації — не менш важливий параметр, адже чистота залежить не лише від того, скільки пилу пилосос втягує в себе, а й те, яка його доля залишається всередині. Із усіх фільтрів найбільш ефективними вважаються HEPA, які затримують більше 99% мікрочастинок.

Рівень енергоефективності визначає, скільки в середньому кВт в рік буде витрачено під час прибирання. Тут ми повертаємося до помилкового стереотипу “чим потужніше, тим краще”. Справа в тому, що два сучасних пилососи з потужністю, наприклад, 700 Вт і 1400 Вт можуть прибирати абсолютно однаково. Тільки другий буде споживати в два рази більше електроенергії. До речі, на енергоетикетці ви можете побачити не лише клас, а й кількість кВт.

Рівень шуму — один з найважливіших параметрів, що впливають на комфорт при експлуатації. Зараз існують як тихі моделі, так і дуже гучні. Тому обов’язково враховуйте це при виборі. Цілком комфортними вважаються пилосмоки з рівнем шуму до 67 дБ.

Ідеально було б, якби загальний клас ефективності та всі 4 характеристики мали літеру “A” на енергоетикетці. Але цілком можливо, що вам доведеться чимось жертвувати заради економії. В цьому головне знайти правильний баланс характеристик, та не намагатися зекономити занадто. Все ж, краще відразу заплатити за хороший пилосос, щоб потім не мати з ним проблем.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також