Як вибрати штатив для фотоапарата: головні правила

30
0

Такий предмет буде необхідний під час знімання в умовах складного освітлення (наприклад, у приміщенні або в погану погоду). У цій статті зібрані найкращі поради, які допоможуть купити хороший штатив для фотоапарата.

Рекомендації щодо вибору

Перш ніж дати відповідь на питання, які штативи для фотоапаратів купити, потрібно зрозуміти, для чого ви будете їх використовувати. Тільки після того, як ви визначилися з умовами фотографування, можна починати вибирати матеріал, максимальну висоту, вагу та тип головки пристосування.

Як правильно підібрати матеріал каркаса

Дуже багато залежить від того, з чого саме виготовлений штатив:

  1. Сталь. Найпростіший і найдешевший матеріал, водночас найважчий. Якщо ви купуєте бюджетний виріб, швидше за все, він буде зі сталі. Але це не завжди погано: наприклад, при фотографуванні на природі сталевий варіант навіть кращий: його не здує вітром, він зможе набагато надійніше утримати важку фототехніку.
  2. Алюміній. Найпопулярніший матеріал, міцний та легкий. Відмінно підходить для тих, кому доводиться часто брати виріб із собою. Алюмінієва продукція дорожча за сталеву, але не набагато.

Не меншу популярність має карбоновий штатив. Він дуже легкий, тому добре підходить для фотографів, які знімають у подорожах.

Якою має бути максимальна висота

При виборі максимальної висоти пристосування варто поставити запитання, що ви здебільшого плануєте фотографувати і який показник більшою мірою для цього підходить.

Якщо ви знімаєте в основному портрети, то рекомендована максимальна висота штатива – від 1,5 до 1,7 м. Для всіх інших сюжетів та об'єктів вибирайте такий розмір виробу, який дозволить вам гранично зручно розташуватись по той бік камери.

Типи головок штатива

Що стосується цього питання, тут є низка варіантів. Ось найпопулярніші з них:

  1. Штатив із кульовою головкою – такий можна дуже швидко регулювати в усіх напрямках одразу. Але цей тип не рекомендується для знімання панорам, оскільки в цьому разі межі кадру можуть легко зміщуватися.
  2. З нахилом 2-D або 3-D: ця конструкція дозволяє вільно переміщати камеру по горизонталі та вертикалі. Для знімання відео рекомендується використовувати головки 2-D, тому що вони забезпечують м'які зсуви камери. Головка 3-D дозволяє окремо відрегулювати положення обладнання для кожної осі, що особливо практично для архітектурних фотографів.
  3. Головки з зубчастим приводом: вони дають можливість налаштовувати положення камери з точністю до міліметра, але це має сенс здебільшого при зніманні будівель та натюрмортів – загалом нерухомих об'єктів. Налаштування цієї конструкції дуже точні, але їх неможливо швидко поміняти.

Також варто зазначити тип головки – пістолетна ручка. Завдяки їй можна вільно переміщати камеру. Як тільки ви відпустите ручку, камера фіксується. Тому така головка в основному підходить для екшн-спортивного знімання.

Визначаємося з вагою

Вага штатива впливає на його транспортування: чим вона вища, тим більша надійність кріплення обладнання. Середній показник цього пристрою коливається в межах 1–5 кг.

Перед покупкою не тільки уважно вивчіть технічні характеристики обладнання, а й візьміть його в руки, переконайтесь у надійності фіксації фотоапарата та стійкості штатива. Продукція відомих брендів коштуватиме дорожче, але не зрівняється за рівнем якості з китайськими аналогами.

Скільки коштує хороший штатив

Ціни на штативи для фотоапаратів різні. Можна знайти моделі від 500 грн, тоді як інші можуть коштувати до 5–8 тисяч гривень. Зрештою, кожен має сам вирішити, яку суму він готовий витратити на цей пристрій. Але всім зрозуміло, що дорожча продукція може вам дати набагато більше.

Усі вищевказані рекомендації варто співвіднести зі своїми цілями та задумами. Тому перед покупкою обов'язково запитайте себе, чого ви хочете досягти, використовуючи штатив, де ви часто фотографуєте, якою є ваша основна мета. Це допоможе визначити, які його функції дійсно корисні, а які виявляться зайвими. Тільки тоді покупка буде вдалою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також