Як виглядає найбільший бункер Західної Європи на Закарпатті (ВІДЕО)

282
10

Бункер у селі Верхня Грабівниця — одна з найкраще збережених пам'яток Другої світової війни на так званій "Лінії Арпада".

Це низка оборонних об'єктів,що тягнулися близько 600 км основним карпатським хребтом.Основна мета — захист територій Угорщини від радянських військ. З історії України ми пам'ятаємо що Закарпаття було у складі Австро-Угорщини.

Бункер зведений впродовж 5 років. Будувався в повній секретності. Місцеві жителі не брали участі у будівництві його зсередини. Всі роботи по копанню кар'єру та заливанню стін бункеру проводилося тільки солдатами штрафбатальйону угорської та румунської армії. На дробарках, каменеломнях та кар'єрі працювали військовополонені,а місцевих жителів змушували на кінних повозках та волах доставляти будівельні матеріали.

На будівництво бункеру було потрачено міліони коштів. За історичними даними, його довжина сягала 1,5 км (сьогодні доступно близько 800 м). Найнижча точка бункера перевищує глибину 50 м. Ця споруда має 5 входів, чотири з яких є ДОТами довготривалими оборонни точка.Оборонні точки оснащувалися гарматами, кулеметами,це були прекрасні спостережні пункти: вид з кожного ДОТу відкривався на головну дорогу.

На різних рівнях оборонної споруди були розміщені кімнати: інженерна, вузлова (вузол зв'язку), зброярська, склади з боєприпасами та продуктами, лікарня, казарми, кухня та санвузли. Найдовша кімната бункеру протяжністю 60 м. Вона насичена містикою та неперевершеною акустикою. Існує легенда що перебуваючи у цій кімнаті за спиною кожного туриста стоять душі загиблих військових. В одному коридорі досі б'є джерело свіжої води (підземне живлення). На деяких ділянках бункера, їздила вагонетка по встановлених коліях, доставляла боєприпаси, харчові продукти та ліки.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Г
Грабівниця

"З історії України ми пам'ятаємо що Закарпаття було у складі Австро-Угорщини." Як ви такоє дурноє пишете - то або ходили-курили поза школу під час уроків, або учителька історії у вас була дурненька. І треба їм то било строїти, людей мучати?! Мацкалі з Молдавії-Румунії зайшли у тили, румуни "пластинку перевернули" - і та Арпада линія псови пуд хвіст, гойра-модьорок, утікай ко берує

ДР
До редактора

У третьому абзаці будь ласка виправте помилку, правильно буде "мільйон", а у Вас- "міліон" . Вчіться, Вам має бути ганьба!!!

S
Sinkuorsolya

Навіть під час існування Австро-Угорщини *до 1918" Закарпаття було частиною саме Угорщини (Транслейтанії). В Галичині - Австрійській Цислейтанії були інші закони. Стояла митниця. Переселитися можна було отримавши дозвіл. Тому неграмотно казати так як в статті) А на час зведення даних споруд Закарпаття і взагалі було частиною Угорського Королівства.

П
подподгоряно

мандауну)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

М
Майдаун

«Русине»,верховинцю лепавий.Чехословаки туй строїли лем своїм наглядачам за вами,тіпа галагов і квартали із чтськими постройками у других варишах.Ви ходили у гунях,петеках,служачи панам.Мало долинян подучили грамоті,а тупих верховинцю так і лишили з баранами у первіснообщинному устрої! ЄДЕН СССР за всю всторію ув‘юх Закарпаття на достойний індустріально-аграрний рівень,а наруд обучив і зробив достойними людьми.Укрогетто вертать все вспядь і успішно робить із руснаку обслугу європану!

ДР
до РУСИН

Тоді треба негайно зруйнувати все набудоване «асвабадителями». Залишити тільки те що збудували до «асвабадителей» і після. Багато залишиться?

Р
РУСИН

І в складі ЧехоСловаччини. ЧехоСловацький період був найкращим для всебічного розвитку Подкарпатської Русі (не плутати з "Росією"). Молодь їхала на навчання до Праги , Прешова , КОШІЦЕ, Братислави .... Політика ЧехоСловаччини полягала в тому , щоб на місцях головні посади міст займали карпато-русини (архів : "втрачений ужгород...." , міські голови міст Подкарпатської Русі ). Розвивалася інфраструктура , освіта , медицина , сільське господарство тощо . Шляхи і залізничні колії з'єднали далекі райони нашого краю з основними і головними містами цивілізованої Європи. ....потім прийшли "асвабадители" і "асвабадили" від усього прогресивного на користь "общего коммунистического" . Наслідки бачимо по тепер. P.S. все повернеться ! Фактичну історію не обманеш.

П
Петро

Австро-Угорщина, у другій світовій?

А
Автору

Там Іван Собран, вам все розкаже, їдьте туди

В
Варош

Закарпаття було у складі Австро-Угорщини - :))))) Cool

Читайте також